-TopSLIDEPolitikaRegion

Pomračenje uma: Režimski tabloidi u Srbiji napadače predstavljaju kao kosovske heroje

Nakon početne šutnje, u trenucima kada se odvijala drama na sjeveru Kosova, mediji pod kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića su se aktivno uključili u opravdavanje napada na policiju Kosova, koju su tamošnje vlasti proglasile terorističkim činom, glorifikujući poginule napadače.

Na naslovnici Informera su lica poginulih napadača uz natpis “Oni su naši Kosovski Junaci”.

“Igor Milenković, Bojan Mijailović, Stefan Nedeljković i još najmanje jedan Srbin, čiji identitet još nije saopšten ustali u nedelju protiv jezivog šiptarskog terora i položili život za otadžbinu. Neka im je večna slava i hvala”, navodi se na naslovnici ovog tabloida.

Na naslovnici Alo! su fotografije napadača uz ilustraciju zapaljenje svijeće i natpis “Žrtve Kurtijevog terora”.

Ovaj tabloid podsjeća na Dan žalosti koji je proglašen u Srbiji zbog “tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji”.

Večernje Novosti na naslovnici u fokus stavljaju premijera Kosova Albina Kurtija uz natpis “Dželat preko noći ogrnuo plašt žrtve”

Podsjećaju i na jučerašnje paljenje svijeća u Beogradu uz naslov “Suze i sveće za pale Srbe, tuga i briga na severu Kosova”.

Današnje izdanje Blica je sa crnobijelom naslovnicom, kao i ostali režimski listovi.

U fokusu je naslov “Zapad gubi konce na Kosovu, zašto su strane diplomate oprezne poslje ‘krvave nedelje’ u Banjskoj. Također, akcija kosovske policije okarakterisana je kao teror.

“Nastavlja se Kurtijev teror, uhapsio osmero Srba, neki od njih su ranjenici”.

Ovakve naslovnice samo potvrđuju činjenicu da Beograd ovaj čin želi relativizirati i zapravo ga predstaviti kao nešto što je odgovor na navodnu represiju kosovskih vlasti.

Podsjećamo, nakon ubistva kosovskog policajca tridesetak napadača se sklonilo u manastir u Banjskoj u kojem se nalazilo i 49 hodočasnika.

Kao odgovor Specijalna jedinica kosovske policije usmrtila je četvoricu napadača, a viši njih uhapsila. Desetak napadača pobjeglo je u Srbiju, a policija je evakuisala hodočasnike. Tokom akcije pronađena je velika količina naoružanja.

Premijer Kosova Albin Kurti optužio je Srbiju da je odgovorna za organizaciju grupe naoružanih Srba.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close