Polnoćka u visočkom Franjevačkom samostanu prilika za okupljajne prijatelja svih vjera

Sveta misa, polnoćka, u visočkom Franjevačkom samostanu sv. Bonaventure tradicionalno okuplja ljude svih religija. Katolici kao domaćini dočekuju brojne goste povodom najradosnijeg blagdana, Božića.

Franjevac Ivan Nujić Feni je kazao da je to najveći poklon. Božić je, ističe, jedna od prilika kad se u ovom samostanu okupljaju prijatelji različitih vjera, ali i oni koji nisu vjernici.

– Mi katolici uredimo crkveni prostor i organiziramo program, a onda nam dođu prijatelji koji ostaju s nama da se družimo, pjevamo, sviramo, dijelimo radost zajedništva – istakao je Nujić.

Sveta misa bit će služena u noći s četvrtka na petak, a u crkvi će biti pjevane tradicionalne, hrvatske i bosanskohercegovačke, katoličke pjesme. Nujić kaže da su to najljepše pjesme i da je malo zemalja koje se time mogu pohvaliti. Najavio je da će oko 19.00 sati biti služena i večernja misa za one koji ne mogu da budu dokasno.

Dan poslije, u petak, vjernici će se okupti na misi u 09.00 ili 11.00 sati, u Visokom ili na selu u Zimči. Poslije, između Božića i Nove godine, fratri će, kao i ranijih godina, posjetiti sve katoličke porodice u gradu i okolini, sve one koji žele da ih svećenik posjeti i zajedno s njima moli u njihovoj kući, da zamoli Božiju blagoslov za njihovu porodicu i prostor.

– Ne blagosiljamo zidove, vrata, prozore, nego kao vjernici molimo Božji blagoslov, da blagoslovi naše planove, vrijeme, prostor, da nam dadne snagu da u našim životima možemo izvršiti njegovu volju – naveo je Nujić. Božić je, dodaje, najradosniji praznik zbog ambijenta, ali nije najveći, to je, naglašava, Uskrs.

– Božić je dosta mlađi blagdan, ali je prilika da se porodica okupi, osjeti se toplina, zbog toga većina ljudi govori da je to najveći blagdan – ističe Nujić.

Božić je, podsjeća, nastao u Rimu u četvrtom stoljeću.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close