BiHPrivreda

Poljoprivrednicima u FBiH pružiti veću podršku u budžetu za 2017. godinu

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić poručio je kako dug za poticaje naslijeđen iz ranijih godina stvara velike probleme u poljoprivredi i nameće se potreba za saniranjem ovog duga izvan redovnih planiranih sredstava za poljoprivredu u budžetu Federacije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH odobrio je 15. decembra 2016. godine nacrt budžeta Federacije BiH za 2017. godinu. U ovom prijedlogu koji treba proći javnu raspravu predviđeno je 65,7 miliona KM za poticaje u poljoprivredi. Međutim, ova sredstva nisu dovoljna da bi se izmirile nagomilane obaveze.Naime, dugovi prema poljoprivrednicima iz ranijeg perioda već dvije godine opterećuju Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Po stupanju na dužnost 1. aprila 2015. godine ministar Dedić je, kazao kako je, zatekao dugove od oko 50 miliona KM. U proteklom periodu kroz naknadne kontrole i provjere kao i izmirenja dijela dugovanja, dug je smanjen na oko 20 miliona KM.

Dedić smatra da se dugovanja iz ranijeg perioda trebaju razdvojiti od redovnih poticaja u budžetu te očekuje da poslanici i delegati prilikom razmatranja budžeta FBiH za narednu godinu podrže mogućnost revolving kredita kod Razvojne banke, radi osiguranja redovnosti mjesečne isplate poticaja u poljoprivredi.

“Krajnji cilj je da sredstva planirana u nacrtu budžeta za 2017. godinu od 65,7 miliona KM budu usmjerena isključivo za poljoprivrednu proizvodnju u narednoj godini i podršku kapitalnim investicijama, što bi uveliko pomoglo poljoprivrednicima“, istakao je Dedić.

Dodao je da će se novim softverskim rješenjem za obradu novčanih poticaja u poljoprivredi uspostaviti moderan informacioni sistem kojim će se povećati efikasnost, ekspeditivnost i transparentnost, te uz otvaranje kreditne revolving linije kod Razvojne banke Federacije BiH obezbijediti mogućnost redovnih mjesečnih isplata poticaja.

“Na taj način mogli bismo očekivati da se uz isplate plaća budžetskim korisnicima isplaćuju i poticaji poljoprivrednim proizvođačima, a Ministarstvo bi obezbijedilo sredstva za plaćanje kamata po ovoj revolving liniji“, rekao je Dedić.

Poljoprivredni sektor i prateća proizvodnja od ključne su važnosti za svaku državu, pa tako i za entitet Federaciju BiH. Stoga se nameće potreba konačnog izmirenja obaveza po ranijim dugovanjima kako bi se sa finansijske strane rasteretio ovaj sektor, ali i resorno ministarstvo.

Dedić je pozvao na zajednički angažman izvršne i zakonodavne vlasti kako bi se navedena rješenja usvojila prilikom donošenja budžeta Federacije BiH za 2017. godinu te time pružila veća sigurnost i povjerenje kod poljoprivrednih proizvođača kao i bolji preduslovi za razvoj poljoprivrede.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close