BiHPrivreda

Kad država uništava privredu: Domaće privrednici “trinaesto prase”

Domaći privrednici još čekaju da ih država oslobodi plaćanja carina prilikom uvoza mašina koje koriste u proizvodnji.

 Na uvoz ovih mašina plaća se carina, osim ako nije reč o mašinama koje su poreklom iz neke od zemalja sa kojima BiH ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini i u tom slučaju plaća se samo PDV. S druge strane, ako neka domaća firma uveze opremu iz Kine, SAD ili neke druge zemlje sa kojima BiH nema ugovor o slobodnoj trgovini, onda plaća PDV i carinu od 5, 10 ili 15 odsto, u zavisnosti od vrste mašine.

Što je još apsurdnije, za preduzeća koja posluju u BiH, a u vlasništvu su stranaca, kada ulažu u opremu postoji mogućnost oslobođanja od uvoznih dadžbina.

Nadalje, novim Zakonom o carinskoj politici koji je donesen još 2015. godine predviđeno je da privreda u BiH bude oslobođena od plaćanja carine na uvoz mašina koje će koristiti u procesu proizvodnje, ali se ovaj zakon još ne primenjuje. Privrednici kažu da država na ovaj način koči napredak domaće privrede i da su u odnosu na strane diskriminisani u svojoj državi.

– Deset godina tražimo da se mašine koje služe za proizvodnju oslobode carina jer nam je privreda zaostala, a izostaje bilo kakva podrška za nove investcije – naglašava privrednik Saša Trivić.

On naglašava da nema nikakvog razloga da se naplaćuju carine jer nemamo proizvodnju domaćih mašina, te carina u tom slučaju ne predstavlja zaštitnu meru nego način oporezivanja domaće privrede.

Bruno Bojić, predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da bi ukidanje carina prilikom uvoza opreme za proizvodnju omogućilo proširenje proizvodnje i modernizaciju proizvodne tehnologije.

Kako stvari stoje, primena Zakona o carinskoj politici u BiH planira se tek od 1. januara 2018. godine. U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da su oni doneli potrebne odluke za početak primene Zakona o carinskoj politici koje je potom trebalo poslati Savetu ministara BiH na usvajanje.

– Međutim, nismo ih poslali na usvajanje, jer je u međuvremenu u Evropskoj uniji na snagu stupio novi zakon o carinama koji podrazumeva nekoliko promena. Sada moramo te odluke da uskladimo sa njihovim novim propisima. To će biti prioritet u sledećoj godini – kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Jednostavnije carinjenje

Kovačević napominje da novi Zakonom o carinskoj politici predviđa elektronski postupak provoza i elektronsko podnošenje carinskih prijava, odnosno potpuno bezpapirno poslovanje UIO i svih učesnika u carinskom postupku, što će ubrzati procedure carinjenja roba i umanjiti troškove privrednicima.

Piše: Blic

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close