Poljoprivrednici najavili otvoreni sukob s Vladom FBiH!

Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH /FBiH/ najavio je za 30. jun početak masovnih protesta do ispunjenja zahtjeva i početak „otvorenog sukoba“ sa Vladom FBiH, ukoliko poljoprivrednicima do 26. juna ne budu isplaćeni podsticaji za 2012. godinu.
Poljoprivrednici još nisu dogovorili kakve će konkretne mjere biti preduzete, da li će to biti blokada putnih komunikacija ili blokada uvoza poljoprivrednih proizvoda u BiH jer, kako je rekao predsjednik Saveza Avdo Muslimović, poljoprivrednici iz FBiH više ne mogu izvoziti, a u BiH se „sve i svašta može uvoziti“.
„Preduzećemo sve u okviru čitavog seta građanske neposlušnosti, što podrazumijeva i najoštrije mjere, a do sada smo imali i previše razumijevanja i strpljenja“, poručio je Muslimović na konferenciji za novinare.
Savez poljoprivrednih udruženja FBiH očekivao je da će federalna Vlada početi isplatu podsticaja 1. juna, ali je iz Vlade najavljeno da podsticaji za posljednji kvartal 2012. neće biti isplaćivani prije jula.
„Ultimativno poručujemo premijeru Nerminu Nikšiću i ministru finansija Anti Krajini da se do 26. juna počnu isplaćivati podsticaji za 2012. godinu, a tražimo i da se ugovori sastanak sa njima, kao i sa resornim ministrom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem kako bi se dogovorila dinamika isplate podsticaja za 2013. godinu“, rekao je Muslimović.
Prema njegovim riječima, isti zahtjevi odnose se i na vlasti na kantonalnim nivoima jer je i tamo u poljoprivredi – stanje haosa.
„Poljoprivrednici su u katastrofalnom stanju na prostoru cijele BiH, pad proizvodnje hrane u ovoj godini se kreće od 10 do 15 odsto, što je trend koji se nastavlja, te se bez isplate podsticaja u ovoj godini očekuje i preko 30 odsto pada proizvodnje hrane u BiH“, upozorio je Muslimović.
Koordinator Saveza Nedžad Bićo rekao je da su poljoprivrednici u FBiH došli na samo dno i da im više ne preostaje ništa nego da uđu u „otvoreni sukob“ sa Vladom FBiH, dodajući da im je bolje i u zatvoru nego u situaciji u kojoj su sada.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close