Poljoprivrednici iz Federacije i RS blokirali carinski terminal Orašje, prijete dolaskom u Sarajevo

Nezadovoljni nekontroliranim i prekomjernim uvozom mlijeka i mesnih proizvoda u BiH, stotinjak poljoprivrednih proizvođača iz Federacije BiH i Republike Srpske blokirali su danas carinski terminal na graničnom prijelazu Orašje.

Prosvjednici su svoje zahtjeve u 11 tačaka uputili prema entitetskim vladama, Vijeću ministara BiH, te Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Predsjednica udruge mljekara općine Bosanski Šamac Vera Miladinović, u izjavi za Fenu kazala je kako mljekari, između ostalog, traže zatvaranje graničnih prijelaza Izačić, Orašje i Gradiška. Također, traže uvođenje tzv. „plavog dizela“, uvođenje zaštitne cijene pri uvozu mlijeka, mliječnih proizvoda i svih proizvoda od mesa, povrća i da se omogući izvoz prema zemljama EU te da im se osigura nesmetan prolaz iz BiH prema Rusiji i Turskoj kroz zemlje članice EU najkasnije do kraja ove godine.

Najavili su da će, ako nadležni entitetski i državni organi ne ispune njihove zahtjeve, osim blokada carinskih terminala, svoje prosvjede nastaviti blokadom zgrade Vijeća ministara u Sarajevu.

| Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close