BiHPrivreda

Poljoprivredni proizvođači: Spriječiti monopol u trgovini mesa sa Turskom

Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske upozoravaju da je zbog tenderskog otkupa u trgovini mesom sa Turskom prisutan monopol, jer se kompletan promet za cijelu BiH odvija posredstvom samo jednog kupca.

Savez smatra da bi Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zbog toga trebalo da omogući prodaju mesa prema načelima slobodne trgovine.

“Treba da se i drugim otkupljivačima omogući ravnopravno učešće u otkupu, čime bi se smanjio rizik poslovanja sa samo jednim kupcem, a to bi donijelo i povećanu potražnju za našom junadi, odnosno veći broj kupaca u Turskoj”, saopštili su iz Saveza.

U Savezu izražavaju zadovoljstvo što je BiH iz Brisela konačno odobren izvoz mesa u Tursku putem EU, što će značajno smanjiti troškove transporta, ali vjerovatno povećati otkupnu cijenu govedine u zemlji.

“Prevoz hladnjačama, odnosno kamionima, počeće tek sljedeće godine, pa se meso u Tursku može izvoziti samo avionom. Taj prevoz sada plaća naručilac mesa u Turskoj, što se direktno odražava na otkupnu cijenu tovne junadi u BiH”, navodi se u saopštenju Saveza.

Srna

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close