Poljoprivreda i regionalna saradnja jedino rješenje za izlaz iz krize

Bosna i Hercegovina mora poduzeti sve korake da bi smanjila vanjskotrgovinski deficit sa zemljama iz regiona ako želimo smanjiti nezaposlenost u BiH, opći je princip i zadaća po kojima se vodi dopremijer Federacije BIH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

Ivanković Lijanović je jučer u Berlinu u okviru “Zelene sedmice” razgovarao s resornim ministrom iz Albanije Edmondom Panaritom.

Teme razgovora odnosile su se na razmjenu poljoprivrednih proizvoda i poboljšanje ukupnih odnosa između dviju zemalja. Da bi suradnja bila na još višem nivou, potrebno je održavati konstantnu koordinaciju.

Zbog toga je na sastanku dogovoreno da će krajem februara 2014. delegacija Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva posjetiti Tiranu.

U okviru Međunarodne zelene sedmice u Berlinu bit će održano niz popratnih sadržaja kao što su diskusije, paneli i radionice, a posebno se izdvaja Samit ministara poljoprivrede kao i tradicionalni sajam.

Godina 2014. proglašena je “Međunarodnom godinom obiteljske poljoprivrede” i zalaganje svih subjekata ići će u pravcu iznalaženja novih modela i usavršavanju postojećih načina na koji poljoprivreda može doprinijeti iskorjenjivanju gladi i neuhranjenosti.

U subotu, 18. januara u okviru ove manifestacije bit će održan šesti samit ministara poljoprivrede na kojem će učesvovati i dopremijer Federacije BiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

Pod motom “Ojačati poljoprivredu: prevladati krizu – osigurati hranu”, razmatrat će se načini na koji se poljoprivreda i ruralni razvoj mogu, u svjetlu svih izazova, ojačati i učiniti otpornijim.

Cilj samita je da se u vidu završnog kominikea razrade konkretne preporuke za djelovanje koje će se dalje razmatrati u sklopu diskusija o poljoprivrednoj politici na međunarodnom planu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

ekapija.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close