Politički zemljotres: SDA optužuje Lagumdžiju i Radončića za izdaju zemlje, SDP: Tihić besramno laže

Stranka demokratske akcije BiH poziva sve bh. patriote, vladine i nevladine organizacije da spriječe usvajanje Briselskog sporazuma “koji predstavlja izdaju BiH i interesa bošnjačkog naroda”.

U saopćenju za javnost pristiglom iz ove stranke pojašnjeno je da predloženi sporazum, umjesto da ukloni diskriminaciju u odnosu na ostale građane, kako je to predviđeno presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, uvodi diskriminaciju Bošnjaka – muslimana u FBiH i građana Distrikta Brčko bošnjačke nacionalnosti.”U raspodjeli kompenzacijskih elektora jedan glas u Posavskom kantonu s hrvatskom većinom vrijedi više od deset glasova u Kantonu Sarajevo s bošnjačkom većinom. Prema ovom sporazumu građanima Distrikta Brčko onemogućeno je da glasaju za izbor člana Predsjedništva BiH. Inače, do sada nisu mogli glasati za izbor delegata u Doma naroda”, smatra SDA.SDA poziva Zlatka Lagumdžiju i Fahrudina Radončića da objasne “zbog čega su izdali interese bošnjačkog naroda”. 

“Da li se sve to čini zbog ministarskih fotelja ili je to rezultat tajnog sporazuma koji podrazumijeva pripajanje Distrikta Brčko Republici Srpskoj”, pitaju se u SDA.

Stranka za BiH upozorava lidere ”šestorke” da Brčko distrikt BiH i njegovi građani nisu dio nijednog kantona u Federaciji BiH, niti dio RS-a, nego da je Brčko distrikt BiH ustavna kategorija Ustava BiH i da se kao takva mora naći kao dio rješenja, saopćeno je iz Pres-službe SBiH.
Sdp je odmah žestoko odgovorio

Vjerujte meni, a ne svojim očima. Tako se ponaša lider SDA Sulejman Tihić, koji besramnim obmanama i izmišljotinama vrijeđa inteligenciju građana BiH za koje se tobože bori. Narod jako dobro zna da bi Tihić i kompanija zarad očuvanja fotelja i kontrole nad novcem građana ove zemlje bili spremni zaustaviti svaki napredak i iskorak njenih građana. Jasno je kao dan, što je BiH bliže EU to su on i saučesnici mu bliži zasluženoj kazni i odgovornosti. Jačanje BiH, koje osigurava put ka Briselu, znači kraj minderskom upravljanju javnim preduzećima, državnim dobrima i institucijama vlasti. Što je više iskoraka u BiH, to je manje mogućnosti da se ne odgovara za decenijsku pljačku stotina firmi i pustošenje budžetskog novca.

Intervju agenciji Anadolija potvrdio je da je Tihić kreator gnusne laži o trećem entitetu kao rezultatu briselskog sastanka sa predstavnicima Evropske Unije. Strašne su i opasne tvrdnje predsjednika SDA da je predloženi model rješenja predstavnika EU usmjeren protiv bošnjačkog naroda. Ne smije se dopustiti pokušaj manipulacije bošnjačkim narodom koje, koristeći se lažima, SDA nastoji sukobiti sa EU. On mora objasniti stvarne razloge brutalnog napada, ne samo na EU, nego i na budućnost BiH koja je vrlo neizvjesna ukoliko se ostvari namjera SDA da zaustavi put Bosne i Hercegovine u EU i NATO. U toj namjeri ne usteže se da ponovi laži iz saopštenja SDA o navodnom dogovoru o asimetričnim rješenjima i o 10 nepostojećih izbornih jedinica u FBIH. Bez obzira šta i iz kojeg razloga Tihić govorio, rješenje, ako do njega dođe, bit će simetrično i u skladu sa ustavnom strukturom BiH. Kao i do sada podrazumijevat će samo dvije izborne jedinice i uvažavat će pravo svakog pojedinca na čitavoj teritoriji BiH da će moći biti kandidiran i biran za Predsjedništvo BiH.

Svakim danom se demaskiraju njegove laži i obmane i umjesto da se sa stidom povuče on nastavlja iznositi nove. Tihić misli kako narod ne zna da je on premijera Nikšića optuživao da je umislio da je kralj, kada je uputio budžet FBiH u Parlament i tako spasio penzionere, ratne i vojne invalide, porodice šehida i poginulih boraca od propasti koje im je planirala SDA kada je blokirala rad Vlade kako bi spriječila usvajanje budžeta. Sada kada je Ustavni sud FBiH potvrdio da je Nikšić djelovao u skladu sa Ustavom i zakonom, Tihić umjesto da se sakrije i šuti, pokušava opravdati nove pučističke poteze koje su njegovi ministri svjesno poduzeli u saradnji sa okorjelim Lijanovićem i poluraspadnutim HSP-om.

Kako voli reći za sebe da je pravnik, neka onda objasni sebi prije svega, kako se odlukom vlade može mijenjati zakon? Neka objasni, kad već ima obraza spominjati borce, zašto je vlada koju je vodila SDA ostavila više od 100 miliona KM duga prema borcima koje je vlada koju vodi SDP vratila.

Neka objasni i penzionerima, zašto su im direktori PIO-a FBiH, svi do jednog dobri Tihićevi stranački drugari, u proteklim godinama oteli 180 miliona KM njihovog novca i usmjerili ga vojnim penzionerima koji na njega nisu imali pravo. Taj novac sada vraća Vlada koju vodi SDP.

Kako Tihić iznenada pokazuje i interes za reformu zdravstva, očekujemo da objasni je li prvi korak u toj bolnoj reformi koju namjerava sprovesti i imenovanje supruge Bakira Izetbegovića na mjesto direktorice Opće bolnice Sarajevo? Posto je riječ o pravniku očekujemo ekspertizu o tome radi li se u ovom slučaju o sukobu interesa, kao i ocjenu zakonitosti imenovanja policajca Halida Ganije na mjesto predsjednika UO iste bolnice, s obzirom da policajci ne smiju biti imenovani na bilo koje dužnosti koje nemaju veze za policijom.

tačno.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close