LifestyleTehnologija

Policija upozorila bh. građane koji koriste Facebook

S tim u vezi Federalna uprava policije upozorava javnost u vezi sa navedenim pojavnim oblikom.

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije su u prethodnom periodu zaprimili više prijava i obavještenja o izvršenju tzv. sextortiona te kontinuirano poduzimali aktivnosti na dokumentovanju istih.

S tim u vezi Federalna uprava policije upozorava javnost u vezi sa navedenim pojavnim oblikom.

“Naime, pojedinci i organizovane kriminalne grupe koristeći tehnike socijalnog inžinjeringa, posredstvom interneta, prvenstveno društvene mreže ‘Facebook’, predstavljajući se obično kao ženska osoba, navode žrtvu na ‘chat’ s ciljem razmjene seksualno eksplicitnog sadržaja. Taj sadržaj snimaju bez znanja žrtve, a u nastavku iznuđuju novac pod prijetnjom javnog objavljivanja na naprijed navedeni način pribavljenih seksualno eksplicitnih sadržaja”, navedeno je u upozorenju koje je Federalna uprava policije uputila bh. građanima.

Dosadašnjim istragama utvrđeno je da se napadači nalaze u Nigeriji te da isti i nakon što žrtve uplate novac (od 500 do 5.000 evra) nastavljaju sa zahtjevima za uplatu dodatnih novčanih sredstava, a u nastavku vrše javno objavljivanje navedenih seksualno eksplictinih snimaka.

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala, a koje bi se odnosile na sprečavanje naprijed navedenog vršenja krivičnog djela, izdale su sljedeće preporuke:

-Povećano obraćanje pažnje na korištenje ličnih podataka na internetu,

-Izbjegavanje konverzacije sa osobama čiji identitet vam je poznat isključivo preko interneta,

-Izbjegavanje dijeljenja seksualno eksplicitnih fotografija i video sadržaja sa trećim osobama na internetu,

-Podnošenje prijave nadležnoj policijskoj agenciji, kao i administratoru kompanije u konkretnom primjeru “Facebook Ine”.

(Klix.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close