Pokušat ćemo do početka ili početkom septembra popuniti Vladu FBiH

Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) nastavili su danas popodne razgovore vezano za formiranje nove koalicije u Federaciji BiH. Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović u izjavi novinarima, nakon sastanka, precizirao je da je SDA na posljednjoj sjednici Kolegija odredila radnu grupu koja će razgovarati sa članovima Stranke za BiH, BPS-om i A-SDA.

U današnjem nastavku razgovora sa SBiH data je puna podrška radu Vijeća ministara BiH, te opredijeljenost za reformsku agendu i za sve reformske zakone koji iz nje proizilaze.

– Daje se puna podrška Vladi FBiH, a dogovorili smo se i da ove  četiri političke stranke popune Vladu FBiH sa po jednim ministrom koji je dosad imala Demokratska fronta. Nismo ulazili u detaljnije raspodjele pojedinih resora, baziramo se više na razgovorima između SDA i Stranke za BiH u pogledu fukcionalnosti rada  Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Doma naroda kao i same Vlade FBiH. Pokušat ćemo do početka septembra ili početkom septembra popuniti Vladu FBiH sa nedostajuća četiri ministarska mjesta – kazao je.

Istaknuo je da su predstavnici SBiH na današnjem sastanku ponovno iznijeli stav o zainteresiranosti za oblast industrije i energetike, uz obrazloženje da imaju kadrove koji bi najbolje mogli odgovoriti problematici u tom resoru i mogli bi dobro da ga vode.

Potpredsjednik SBiH Besim Imamović kaže da je na današnjem sastanku sa SDA fokus ponovo bio na funkcioniranju vlasti. Smatra da je od krucijalnog značaja uspostaviti političku stabilnost, funkcioniranje Vlade FBiH. Sve ostalo će, kako je kazao, doći samo po sebi.

Kaže da je SBiH, u vezi upražnjenih ministarskih mjesta, akcent stavila na ono što najbolje znaju da rade.

– Pokazali smo da smo u sektoru energetike postigli vrhunske rezultate, imamo stručan kadar, kvalitetne pojedince koji mogu unaprijediti rad tog ministarstva i cjelokupne Vlade FBiH – kaže on.

Novinarima je Osmanović precizirao da je jučer vođen „korektan razgovor sa A-SDA  i sutra će imati razgovor s tom strankom, a generalni sekretar SDA dogovara sastanak sa predstavnicima BPS-a“. Očekuje da će razgovori i s tom strankom biti nastavljeni.

Predstavnici SDA, Bosanskohercegovačke patriotske stranke, SBiH i  Stranke demokratske aktivnosti  A-SDA potpisali su krajem jula sporazum o političkoj suradnji, zajedničkom djelovanju i jedinstvenom nastupu za mandatni period 2015-2018. Tim sporazumom opredijelili su se za političku borbu za cjelovitost BiH i jačanje njenih institucija, te za provođenje suštinskih ekonomskih i društveno-političkih reformi koje će pokrenuti razvoj i ekonomski napredak.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close