Pokrivenost uvoza izvozom u drvnoj industriji BiH 440 odsto

Drvna industrija u BiH u januaru i februaru ostvarila je izvoz veći od 121 milion KM, što je za 21,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.
Sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Selma Bašagić rekla je da najveće učešće u ukupnom izvozu ima namještaj od 46 odsto ili više od 56 miliona KM, što je za 17,9 odsto više nego u prva dva mjeseca prošle godine. “U prva dva mjeseca ove godine su postignuti dobri rezultati što pokazuje i podatak da je pokrivenost uvoza izvozom 440 odsto”, rekla je Bašagićeva novinarima pred početak Skupštine Asocijacije.
Ona je istakla da je prošle godine u drvnoj industriji pokrivenost uvoza izvozom bila 337 odsto, iako je proizvodnja u ovoj grani industrije bila u padu.
Bašagićeva kaže da je drvna industrija prošle godine ostvarila izvoz oko 826 miliona KM, što je za 2,4 odsto više nego u 2011. godini.
Najveće učešće u izvozu ima namještaj 37,7 odsto ili oko 312 miliona KM.
Govoreći o sertifikaciji drvnih prerađivača, Bašagićeva kaže da im u tome veću podršku mora pružiti Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
“U BiH je sertifikovano 1.250.000 hektara šume, četiri preduzeća šumarstva, s tim što je Javno preduzeće šumarstva `Šume Republike Srpske` resertifikovano na idućih pet godina, kao i više od 140 preduzeća drvne industrije među kojima i tri preduzeća iz oblasti papirne industrije”, istakla je Bašagićeva.
Ona je navela da će na današnjoj Skupštini biti riječi i o ambalažnom otpadu koji stvaraju drvoprerađivači i koji moraju da vode brigu o njemu.
Bašagićeva je rekla da je formiran i ovlašteni distributer “Ekopak” koji je glavni subjekt da se ambalažni otpad zbrine na najefikasniji način.
Ona je dodala da će na današnjoj Skupštini Asocijacije drvne industrije i šumarstva Spoljnotrovinske komore BiH biti usvojen Plan rada Asocijacije za ovu godinu.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close