Pokrenut postupak prodaje Veme Visoko

Agencija za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona je pokrenula postupak prodaje preduzeća “Velepromet- maloprodaja” iz Visokog.

Time je otvoren put da se prekine neizvjesnost u kojoj živi nekoliko stotina radnika nekada snažnog i priznatog trgovinskog kolektiva koji je u posljeratnom periodu samo jedan od primjera privredne devastacije, saopšteno je na sajtu Vlade ZDK.

Najavom prodaje objekta “Veme”, koja je u sastavu ukupne imovine preduzeća “Velepromet-maloprodaja”, očekuje se i početak procesa zbrinjavanja radnika od kojih su mnogi stekli uslove za penziju po godinama života ili radnog staža, ali im doprinosi za tu namjenu sve poslijeratne godine nisu uplaćivani.

– Računamo da će u ovom postupku biti namireni doprinosi za većinu radnika “Veleprometa-maloprodaje” – izjavio je Muhamed Husić, ministar za privredu u ostavci, podsjećajući da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona posebnu pažnju u ovom trenutku posvetila ovom visočkom kolektivu.

Kako je saopšteno na sajtu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Vlada je održala nekoliko sjednica da bi na kraju, održala i vanrednu sjednicu 7. februara i to u funkciji Skupštine privrednog društva Velerpromet maloprodaja”. Tada su usvojeni dokumenti koji bi mogli biti osnova za izlazak ovog preduzeća iz višegodišnje krize.

“Velepromet-maloprodaja” je najprije bio pogrešno registrovan. Nije imao nikakvog početnog kapitala niti ostalih zakonom propisanih elemenata na osnovu kojih bi preduzeće moglo regularno poslovati i privređivati. Takvo stanje odrazilo se i na sam proces privatizacije ovog preduzeća koje je u stopostotnom vlasništvu Kantona.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close