MMF od BiH traži nastavak privatizacije

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje nastavak blagog rasta ekonomije u ovoj godini, posebno industrijske proizvodnje, navodi se u najnovijem dokumentu o petom pregledu stand-by aranžmana koji je objavljen na stranici ove finansijske institucije, javlja agencija NAP.

MMF je nedavno prihvatio korake i mjere na koje su se obavezale bh. vlasti kako bi nastavile dobijati kredite za pokrivanje budžetskog deficita. Prema navodima MMF-a, skroman ekonomski rast je evidentan, i vodi ga pojačan izvoz. Problem su još uvijek domaća potrošnja i nezaposlenost.
Kako se navodi u pregledu, vlasti Federacije BiH obećale su i da će ove godine nastaviti privatizaciju, što je, kako smatraju u ovoj instituciji, od krucijalne važnosti.
– Privatizacija u FBiH je stala 2008. godine, a lošim vođenjem državne kompanije su nastavile gubiti vrijednost i ugrožavati budžet. Privatizacija će poboljšati poslovne rezultate i ohrabriti investitore. Vlasti će zatražiti pomoć od Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kako bi napravili detaljan plan koji će dostaviti parlamentu sredinom ove godine – navodi se.
Kako je dogovoreno, taj plan će imati rokove, kompanije kandidate, i srednjoročne ciljeve, a privatizaciju u narednih pet godina.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close