Pokrenut poreski kalkulator za kontrolu novca građana i poslodavaca

Svaki zaposleni i svaki poslodavac u ovoj zemlji mjesečno izdvajaju velik novac na neto plate da bi se financirale penzije i zdravstveno osiguranje ali i financiranje svih djelatnosti države i usluga građanima. Građani i poslodavci nisu do sada mogli znati koliko se njihovog novca troši na koju od tih funkcija.

Na već poznatom sajtu www.budzeti.ba, na kojem građani mogu vidjeti kako se podijeljeni budžeti  države, entiteta, distrikta i kantona, od danas je našim građanima  na raspolaganju aplikacija Poreski kalkulator. Jednostavnim odabirom entiteta ili distrikta i namještanjem neto plate na kliznoj skali, aplikacija izračunava koliko poslodavac i uposleni svaki mjesec izdvajaju za razne namjene: penziono, zdravstveno, rad državnih vlasti, sigurnost, kulturu, zaštitu okoliša itd.

U nekoliko sekundi možete vidjeti kako se svakog mjeseca dijeli vaš novac i na šta se troši. Ukoliko svoju platu, kao i većina nas, svaki mjesec potrošite, uključite opciju “sa PDV-om” jer ste državu financirali i na taj način, kroz oporezovanu potrošnju.

Iznenadit ćete se i ukupnim iznosom, ali i time što neke važne kategorije dobivaju malo iz državnih budžeta. Klikom na svaku kategoriju, dobit ćete detaljnije informacije o podjeli unutar te kategorije. Kalkulator se nalazi na adresi http://www.budzeti.ba/porez

Budžeti.ba je zajednički projekt Fondacije CPI iz Sarajeva i Open Knowledge Foundation iz Londona, financiran od strane National Endowment for Democracy iz Washingtona, saopćeno je iz Fondacije CPI.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close