Pokrenut parlamentarni registar nevladinih organizacija

U Parlamentu Federacije BiH jučer je u organizaciji Asocijacije za demokratske inicijative Sarajevo (ADI) i USAID-ovog Projekta jačanja parlamenata u BiH, održana ceremonija pokretanja prijava u Parlamentarni registar nevladinih organizacija. Direktor USAID-ovog Projekta jačanja parlamenata u BiH Christian Haupt šefu Službe radnih tijela u funkciji sekretara Predstavničkog doma Seadu Dizdareviću, te sekretaru Doma naroda Izmiru Hadžiavdiću službeno je uručio dokument o vlasništvu nad informacijsko-kompjuterskom opremom koju je Projekt ranije donirao Parlamentu FBiH.

Obraćajući se prisutnim zastupnicima i delegatima oba doma Parlamenta Federacije BiH, predstavnicima šezdesetak organizacija civilnog društva iz cijele BiH i gostima, šef Službe radnih tijela u funkciji sekretara Predstavničkog doma Sead Dizdarević je zahvalio USAID-u za cjelokupnu podršku i unapređenje rada Parlamenta FBiH.

Također, Sead Dizdarević je naglasio da je vrlo važno da u procesu obavljanja javnih rasprava i donošenja zakona učestvuju nevladine organizacije kako bi se čuo i drugačiji stav i mišljenje, te samim time doprinijelo kvalitetnijoj izradi zakona, a sve u cilju postizanja boljeg pravnog i političkog ambijenta kako na nivou Federacije tako i cijele BiH.

Predstavnici Asocijacije za demokratske inicijative su upoznali prisutne s postupkom prijave u registar, te mogućnostima koje on nudi, dok je Christian Haupt podsjetio kako je formirano manje radno tijelo sačinjeno od parlamentarnih zastupnika i nevladinih organizacija, koje će pratiti upotrebu registra i evidentirati potrebna unapređenja.

Prijava u Parlamentarni registar NVO, putem internetskih stranica oba doma Parlamenta FBiH, omogućit će organizacijama civilnog društva iz cijele zemlje da ključne informacije o njihovim poljima interesa i djelovanja budu u parlamentarnoj bazi podataka.

To će zastupnicima i službenicima Parlamenta Federacije BiH pomoći da znaju kojim se organizacijama konkretno mogu obratiti za saradnju pri izradi zakona, organiziranju javnih rasprava i sličnim aktivnostima, a u skladu s preporukama Vijeća Evrope i poslovnicima o radu oba doma Parlamenta FBiH.

Parlamentarni registar NVO kreiran je u saradnji Parlamenta Federacije BiH sa ADI-jem i USAID-ovim Projektom jačanja parlamenata u BiH, koji je omogućio izradu softverske aplikacije za ovu bazu podataka, rečeno je u saopćenju iz Parlamenta FBiH.

Iz Parlamenta su pozvali nevladine organizacije registrirane u Bosni i Hercegovini da se prijave u Parlamentarni registar nevladinih organizacija i na taj način formaliziraju saradnju s Parlamentom FBiH.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close