Pokojni nadbiskup je silovao dječake

Józef Wesołowski (67), bivši nadbiskup i bivši papinski nuncij, nađen je u petak ujutro mrtav u sobi u Vatikanu u kojoj je bio u kućnom pritvoru, očekujući nastavak kaznenog suđenja za serijska pedofilska silovanja, zbog čega je već bio crkveno kažnjen oduzimanjem biskupskog i svećeničkog reda. U obznani Ureda za novinstvo Svete Stolice tvrdi se da je Wesołowski umro prirodnom smrću, ali da je vatikanski tužilac odmah naredio obdukciju, te da je o događaju izviješten papa Frane.

(AUTOR:

Wesołowski je zbog srčanih tegoba bio je smješten u bolnicu dva dana prije 11 srpnja, kada mu je počelo kazneno suđenje, pa je ono odgođeno za rujan. Po vatikanskome kaznenom pravu, smrću optuženika prestaje i sudski postupak.

Józef Wesołowski bio je prvi i zasad jedini biskup koji je bio u Vatikanu kazneno optužen zbog spolnog nasilja nad djecom. Iako su njegovo izručenje zahtijevale i Dominikanska Republika, gdje je kao nuncij za sitne novce kupovao tijela malih čistača cipela i druge djece s ulice, nerijetko mlađe od 10 godina, a i Poljska Republika čiji je državljanin bio prije stupanja u vatikansku diplomatsku službu, Država Vatikanskoga Grada je odlučila da će mu biti suđeno u Vatikanu, čiji je državljanin bio.

Među sudskim dokazima bila je i ”enormna količina“ dječje pornografije, zatečena na njegovim dvama kompjuterima koji su mu zaplijenjeni.

Wesołowski je povučen iz Apostolske nuncijature u Santo Domingu prije dvije godine. To se povlačenje pokazalo kao tek vršak ledenog brijega užasnoga i masovnoga pedofilskog skandala u toj siromašnoj karipskoj državi, u kojoj su se kao protagonisti našli dvojica Poljaka: uz nuncija i župnik Wojciech Gil, poznat u Dominikanskoj Republici i kao padre Alberto Gil Nojache (jer se imena Vojtjeh i Adalbert smatraju sinonimima).

Sablazan je utoliko veća što su još neki u Katoličkoj crkvi znali za zločine za koje su optužena ta dvojica, ali su šutjeli. S druge strane treba reći da je nuncija Vatikanu prijavio sam kardinal Nicolás de Jesús López Rodríguez (76), nadbiskup u Santo Domingu, te da je papa Frane na to smjesta povukao nuncija s dužnosti u Vatikan, gdje je odmah bila najavljena i kanonska i kaznena istraga.

Istraga protiv nadbiskupa Wesołowskoga zadrla je u međunarodne i diplomatske odnose Svete Stolice i Dominikanske Republike, jer je smijenjeni nuncij bio papinski diplomat, samim time izuzet iz dominikanske jurisdikcije, ali je zlodjelo počinio ondje (ako nije i ranije, dok je, nakon manjih dužnosti, bio nuncij u Boliviji, pa u Kazakstanu, Tadžikistanu i Uzbekistanu).

Mons. Agripino Núñez Collado, rektor Papinskoga katoličkog sveučilišta Majka i učiteljica u Santo Domingu, pokrenuo je lavinu odnijevši u dominikansko državno tužilaštvo službenu prijavu lokalne crkvene zajednice protiv svojih svećenika koji su se okaljali pedofilijom ili pederastijom među svojim vjernicima (pedofilija se odnosi na djecu, pederastija na adolescente, ali oba su djela izjednačena sa silovanjem, uz otegotnu okolnost ako je silovatelj zlorabio svoj autoritet, u ovom slučaju svećenički).

Prijavljen je i o. Juan Manuel Mota, poznatiji kao ”padre Johnny“, koji je također silovao maloljetne ili mlade punoljetne osobe, njih najmanje 15, ali je preferirao žene.

Tek tada je objavljeno da je nuncijeva ”slabost“ bila poznata, da je svaku večer odlazio do spomenika fra Antónu de Montesinosu, gdje je zona prostituiranja mladih muškaraca, od kojih su neki ”jedva navršili 8 godina“, kako je tvrdila novinarka Nuria Piera, te da im je ”plaćao 100-500 pesosa za oralni seks“ (1,50-7 eura, 10-50 kuna, ni za milodar).

Istoj novinarki su svjedoci tvrdili da je nuncij organizirao orgije s dečkima, da je one iole starije velikodušno ustupao drugim svećenicima, a da je za se zadržavao dečkiće između 8 i 12 godina, koje je tjerao da se obuku u tange i da masturbiraju pred njim.

Za nuncija je Núñez Collado tvrdio da je iznenađen što je održavao vezu s Gilom (iako su sunarodnjaci!?), što ga je pozivao na sve svoje događaje na Sveučilištu. ”Nuncij mi se činio pobožnim svećenikom“, rekao je rektor. Mons. Wesołowski je nerijetko istupao u javnosti i na televiziji s tezama o zaštiti mladih od kriminala i socijalnih nepravdi.

Utoliko je strašnije što su mnoge žrtve bili upravo dječaci u popravilištu. Nuncij je, naime, fotografiran i s o. Gilom i dječacima iz sirotišta u Juncalitu, gradiću u oblasti Santiago de los Caballeros, gdje je Wojciech Gil bio župnik.

Novinarka Addys Burgos je utvrdila da je o. Gil izdvojio grupu koja je bila spremna udovoljavati njegovim spolnim pretenzijama.

Roditelji dvojice dječaka su, doznavši za to, podnijeli kaznenu prijavu. Župnik je otputovao nakratko u Poljsku potkraj svibnja, netom je sablazan buknula, pa se još nije vratio, a vjerojatno i neće. Klupko se počelo rasplitati, na 14 se popeo broj žrtava za koje Gila tuži državno tužilaštvo, a dio njih je i na snimci s nuncijem.

Gil je lani osuđen u Poljskoj na kaznu višegodišnjeg zakona, a Wesołowski je u petak smrću utekao zemaljskoj pravdi.

(Prenosimo s portala Jutarnjeg lista).

– Prof.dr.sc. Inoslav Bešker, publicist, sveučilišni profesor i nagrađivani novinar

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close