Paul Craig Roberts: Amerika živi u fiktivnom svijetu tipa “Matrix”

Američki dužnosnici žive u nekoj vrsti ‘Matrixa’, gdje, na primjer, ne krive sebe za pad tržišta, nego nameću krivnju bilo kome drugome. Ovaj put su SAD optužile Kinu da je kriva za financijsku krizu, kaže ekonomski savjetnik bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, Paul Craig Roberts.

“Amerikanci žive u fiktivnom svijetu tipa ‘Matrix’ u kojem oni nisu krivi ni za što. Ni za pad burze, ni za protok izbjeglica u Europi ili bilo koji drugi problem”, u članku “Gdje je Neo kad je to potrebno?” piše politolog i ekonomist Paul Craig Roberts.

Roberts ironično primjećuje kako za većinu u Americi trenutna kriza na tržištima u Sjedinjenim Državama “nije posljedica viška likvidnosti koji je nastao uz potporu Federalnih Rezervi” ili činjenice “da stvarajući umjetnu potražnju za svoje postupke kompanije koriste vlastitu dobit kako bi otkupile svoje dionice”. Kriza u Americi nije uzrokovana “ni smanjenom potražnjom za dobrima”, niti je posljedica “slabog gospodarstva”.

“Umjesto sa se usredotoče na rješavanje vlastitih problema, Sjedinjene Države će za sve grijehe radije okriviti Kinu”, kaže Paul Craig Roberts.

“Zašto je blago podešavanje juana u odnosu na dolar potaknulo pad američkih i europskih tržišta dionica?”, pita se autor.

Prema njegovu mišljenju, taj faktor nema toliko značajan utjecaj na američko gospodarstvo kao što to navode američki mediji.

“Ali činjenice u američkim korumpiranim medijima ne znače ništa. Oni lažu da bi preživjeli”, kaže on.

Osim toga, Paul Craig Roberts primjećuje da su Sjedinjene Države neizravno odgovorne za činjenicu da se Europa suočava s valom izbjeglica koje dolaze iz sedam zemalja koje su bombardirali Amerikanci ili su u novijoj povijesti na njih izvršili invaziju.

altermainstreaminfo.com.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close