Poklon JU Drin u Fojnici: Arman Akšamović dobio tužbu protiv Veterinarskog fakulteta pa donirao 20.000 KM

Na račun JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin u Fojnici uplaćena je donacija u iznosu od 20.000 KM. Riječ je o humanom gestu vlasnika ZOO centra u Sarajevu Armana Akšamovića, koji je kompletan iznos odštete dobijene u parničnom postupku odlučio donirati u humanitarne svrhe.

Više od šest godina trajao je parnični postupak Akšamovića protiv Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, gdje je 2006. godine obavljen operativni zahvat na njegove dvije ženke buldoga koje su tim zahvatom izgubile takmičarske parametre i šampionska svojstva.

Na odluku da donaciju uruči upravo Zavodu Drin, odlučio se nakon posjete zavodu i detaljnijeg upoznavanja o djelatnosti i aktivnostima kojim se zavod bavi. Osobe sa umanjenim sposobnostima, kao i psihičkim oboljenjima, kojih u ovoj ustanovi ima 520 na smještaju, su bili ključni za odluku.

“Uprava Zavoda Drin se iskreno zahvaljuje Akšamoviću na uručenoj donaciji i njegovoj volji da dobijena sredstva usmjeri upravo ovoj ustanovi. Novac će zasigurno biti iskorišten za razvoj aktivnosti, kao i poboljšanje uvjeta boravka korisnika u Zavodu”, saopćeno je danas iz Zavoda Drin.

Arman Akšamović je jutros za Agenciju Fena, govoreći zašto se odlučio da donaciju uplati JU Drin u Fojnici, kazao da misli da su ti štićenici najviše zaboravljeni od društva.

“Svako onaj ko ode tamo i vidi tu djecu sa hendikepima i naše sugrađane, jednostavno će mu se probuditi savjest i uplatit će neki iznos u skladu sa svojim mogućnostima i pomoći tim ustanovama. Ne moramo pričati samo o Drinu, nego o svim tim ustanovama koje se brinu o hendikepiranim i mentalno bolesnim, psihičkim bolesnicima”, kazao je Akšamović.

Govoreći o slučaju koji je doveo do toga da mu bude isplaćena odšteta, Akšamović je kazao da sadašnji menadžmet Veterinarskog fakulteta nema nikakve veze sa ovim nesretnim slučajem, jer je tada bio sasvim drugi menadžment.

“Ovaj sadašnji menadžment je jednostavno naslijedio propuste prijašnjeg menadžmenta, ali su ljudi prepoznali sudsku odluku i apsolutno nisu sporili ništa u vezi te nadoknade štete”, kazao je Akšamović.

On je istaknuo da ova presuda nije samo protiv Veterinarskog fakulteta, ovo je presuda gdje je jedan pojedinac dobio jednu medicinsku ustanovu.

“Znači ovo je presedan u našoj državi. U našoj državi pravda je spora i dostižna, ali trebamo biti realni, za pravdu treba imati novac da se ganja ovoliko godina koliko sam ja ganjao. Ovo je nešto što svi doktori u medicinskim ustanovama, bili oni za životinje, bili za ljude, trebaju znati da postoji neka odgovornost za načinjene greške, ako se dokažu”, kazao je Akšamović.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close