Pojavit će se mjehur ‘alternativnog svemira’ i zbrisati sve što postoji

Znanstvenici koji pokušavaju potvrditi otkriće Higgsovog bozona, tzv. Božje čestice, smatraju da će kraj svemira biti nevjerojatno katastrofalan događaj.

Za sada nema straha – kraj svemira stići će tek za nekoliko desetaka milijardi godina, no kada se to dogodi, sve će biti uništeno u nevjerojatnom pustošenju, piše nydailynews.

Loše vijesti za Svemir

‘Ako se poslužimo zakonima fizike koji su nam sada poznati i načinimo izračune koji nam se sada čine točni u skladu s tim zakonima, dolazimo do loših vijesti, izjavio je teorijski fizičar Joseph Lykken, koji sudjeluje u istraživanjima na akceleratoru u projektu Fermi u Illinoisu, ali i na LHC (Large Hadron Collider) projektu u CERN-u.

Naime, iako znanstvenici još uvijek sređuju podatke dobivene prošlogodišnjim eksperimentom koji je doveo do, čini se, uspješnog traganja za Higgsovim bozonom, česticom koja bi trebala otkriti misterij postojanja mase, na otkriće su nadodali neke brojke i došli do izračuna koji ne govore ništa dobro o budućnosti našeg svemira.

‘Sve što postoji moglo bi biti doslovno zbrisano’

‘Vrlo je moguće da je svemiru nestabilnost inherentna, što bi moglo dovesti do toga da za nekoliko milijardi godina sve što sada postoji bude doslovno zbrisano’, rekao je Lykken.

Higgsov bozon

Podsjetimo, znanstvenici su prošle godine eksperimentom u Velikom hadronskom sudaraču otkrili nešto za što vjeruju da je Higgsov bozon. Istraživanja, koja bi definitivno trebala potvrditi otkriće te čestice, što i jest primarni cilj ovog golemog i basnoslovno skupog projekta, još traju.

Ukoliko se potvrdi postojanje ‘Božje čestice’, to bi trebalo dati odgovor na pitanje kako je uopće svemir nastao i mogao nastati, ali samim time i koja mu je sudbina, odnosno kako će i kada završiti.

‘Dogodit će se katastrofa’

‘Prema sadašnjim izračunima, za nekoliko desetaka milijardi godina dogodit će se katastrofa. Mali ‘mjehur’ nečega što možemo zamisliti kao ‘alternativni svemir’ pojavit će se negdje u svemiru koji sada postoji i naglo ekspandirati te uništiti svemir u kojem mi živimo. Zbrisat će ga šireći se brzinom svjetlosti’, kaže Lykken.

Ipak, ti izračuni nisu definitivni jer istraživanja još traju, a i najmanja promjena bilo kojeg parametra u trenutačnom Standardnom modelu kozmologije daje potpuno drugačiju verziju kraja svemira.

U svakom slučaju, kakva god smrt očekivala svemir, našeg Sunčevog sustava tada već odavno neće biti – prema trenutačnim saznanjima, naše bi Sunce trebalo sjati normalno još otprilike 4 i pol milijarde godina, nakon čega će se napuhnuti daleko iza orbite Zemlje, koju će progutati i potpuno rastaliti.

A gdje ćemo tada biti mi, i hoćemo li uopće postojati, nije moguće izračunati.

(Dnevnik.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close