Nogometni kolektivi u BiH nemaju novca za dugovanja, a imaju za pojačanja i putovanja

Neki sportski kolektivi u BiH prema poreznim organima Federacije BiH i Republike Srpske imaju višemilijunska dugovanja, za koja u ovom trenutku gotovo nitko nema odgovor kako će i hoće li uopće biti plaćena. Porezna uprava FBiH objavila je listu dužnika većih od 50.000 KM, na kojoj je rekorder NK Čelik iz Zenice sa 4.083.448,29 KM.

Na nepopularnoj listi su i Željezničar (2.170.692), Sarajevo (1.944.820), Zrinjski (995.164), Olimpic (305.984), Velež (132.953), Gradina (80.728). Košarkaški klub Sloboda Dita iz Tuzle prednjači u grupi nenogometnih sportskih kolektiva sa 2.105.547 KM. U nezavidnoj situaciji je i sarajevska Bosna ASA BHT (803.403), Odbojkaški savez BiH (150.261 KM), Rukometni klub Izviđač (115.789).

Većina će opravdanje za situaciju u kojoj se nalazi naći u čestom izgovoru “kriza, recesija, opća besparica” ili, pak, krive prethodne klupske strukture. Ipak, uprkos dugovima, koji se iz godine u godinu povećava, neki klubovi uredno organiziraju pripreme na inozemnim destinacijama i dovode i po nekoliko pojačnja. Tako je aktualni osvajač duple krune “Željo” samo ove zime više vremena proveo u Istri i Međugorju nego kod kuće.

Sarajevo je otputovalo u Opatiju sa šest novih igrača, Zrinjski je bio u Makarskoj, dok je, recimo, Olimpic uz pojačanja organizirao i mini-pripreme u Antaliji. Čelik je, također, jači za četvoricu novajlija, a dio trenažnog procesa obavio je u Rovinju. Slična situacija je u mnogim klubovima. Istina, većina kolektiva postigla je sporazum o reprogramu duga, ali s obzirom na višegodišnju praksu neizmirivanja obaveza upitno je hoće li svi za nekoliko godina uopće postojati.

U Tuzli je praktično ugašena košarka, a slična situacija prijeti i nogometu. Ništa bolje nije ni sa Košarkaškim klubom ‘Čelik’ ili sarajevskom ‘Bosnom’, koja je jedno vrijeme zbog dugova bila čak izbačena iz matične dvorane “Skenderija”. I dok se iz bh. nogometnih premijerligaša utrkuju u davanju izjava vezanih za pohode na titule, visoke ambicije i stvaranje respektabilnog tima za europske domete, jučer su po pitanju neizmirenih obaveza rijetki bili raspoloženi pričati.

Direktor Sarajeva Dino Selimović nije odgovarao na pozive redakcije ‘Nezavisnih novina’, a kasnije je bio nedostupan. Ni u klupskim prostorijama nitko nije odgovarao na poziv. Javio se samo glasnogovornik Tarik Trbić, koji nije ništa mogao reći na ovu temu obrazlažući da se upravo jučer vratio s priprema kluba u Opatiji.

“Vjerujte, nisam bio u Sarajevu zadnjih desetak dana. Upravo sam se s ekipom vratio iz Opatije. Po pitanju dugovanja informaciju možete dobiti od direktora Selimovića. On se vjerojatno ne javlja, jer smo u procesu priprema za vanrednu sjednicu Skupštine kluba”, kazao je Trbić.

U Željezničaru, također, ni nakon više pokušaja nitko nije odgovarao. Novinari ‘Nezavisnih novina’ su pokušali kontaktirati predsjednika Almira Gredića, te sportskog direktora Dželaludina Muharemovića. Problem, naravno, nije samo u FBiH. Porezna uprava Republike Srpske još nije objavila listu dužnika, ali poznato je da većina klubova iz RS nije u ništa boljoj poziciji od kolega iz FBiH.

Za razliku od sarajevskih dužnika, iako diplomatski, u Zenici su ipak bili spremni barem kratko prokomentarisati neslavni rekord. Na “Bilinom polju” ne spore dugovanja od oko četiri milijuna KM, nastala uglavnom do 2010. “Klub je ranije sa PU FBiH postigao sporazum o reprogramu, a sada je u toku izrada novog plana reprograma. Ozbiljno radimo na tome i nadamo se da ćemo imati snage isti da sprovedemo”, kaže Alija Porča, koji od rujna 2011. obavlja funkciju v.d. direktora NK Čelik.

nezavisne

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close