Pogoršano ekonomsko raspoloženje u eurozoni i EU

U avgustu indikator ekonomske klime (ESI) pao je u eurozoni za 1,5 bodova, na 100,6 1, a u Evropskoj uniji za 1,2 boda, na 104,6.
Nakon uglavnom ravnog razvoja tokom posljednjih pet mjeseci, avgustovski pad vratio je glavni indikator eurozone natrag na nivo iz decembra 2013. Pogoršano raspoloženje rezultat je pogoršanja povjerenja u trgovini na malo, potrošnji, industriji, i u manjoj mjeri uslugama.
Među najvećim ekonomijama eurozone, raspoloženje je znatno palo u Italiji (-4.1), držeći ESI ispod dugoročnog prosjeka od 100, te u Njemačkoj (-1.9). Blaže kontrakcije su zabilježene u Francuskoj (-0.6) i Holandiji (-0,8), a raspoloženje je ostalo nepromijenjeno u Španiji.
Slabljenje povjerenja u industriji (-1.5) je uzrokovano pažljivijim pogledom menadžera na očekivanu proizvodnju, dok su procjene o trenutnom nivou ukupne knjige narudžbi i zaliha gotovih proizvoda ostale uglavnom nepromijenjene.
S druge strane, procjene menadžera o nivou prethodne proizvodnje i, u manjoj mjeri, knjige izvoznih narudžbi, koje ne ulaze u izračun pokazatelja povjerenja, poboljšane su.
Povjerenje u usluge je skliznulo -0.5 zbog revizije stope menadžerskih procjena prethodnih poslovnih prilika i prethodne potražnje, dok su njihova očekivanja potražnje ostala gotovo nepromijenjena. Pogoršanje povjerenja potrošača (-1.6) rezultat je negativnih procjena buduće nezaposlenosti i buduće opće ekonomske situacije, i, u manjoj mjeri, budućih ušteda i buduće finansijske situacije domaćnstava.
Pad povjerenja u trgovini na malo (-2,3) je rezultat pesimističnijeg pogleda menadžera na sadašnju i očekivanu poslovnu situaciju zajedno s pogoršanjem procjene adekvatnosti volumena dionica. Uglavnom ravni razvoj poverenja u građevinarstvu (-0.2) reflektira silaznu stopu na nivou knjige narudžbi djelomično neutraliziranu malim poboljšanjem očekivanja zapošljavanja.
Blagi rast (0,4) povjerenja u finansijskim uslugama (nije uključen u ESI) poduprlo je više pozitivnih procjena o protekloj poslovnoj situaciji i prethodnoj potražnji, dok su očekivanja potražnje revidirana naniže.
Planovi za zapošljavanje revidirani su naviše u uslugama, dok su ostali uglavnom nepromijenjeni u industriji i građevinarstvu, a pogoršani su u sektoru trgovine na malo. Očekivanja prodajnh cijena su povećana u uslugama i građevinarstvu, ali opadaju u druga dva anketirana poslovna sektora (industrija i trgovina na malo).
Očekivanja potrošačkih cijena su revidirana naniže.

EU razvoj

Relativno lagani pad pokazatelja u dvije najveće ekonomije van eurozone, Velikoj Britaniji (-1,1) i Poljskoj (-1,0), rezultirali su manjom kontrakcijom EU ESI indeksa (-1,2) u odnosu na eurozonu. Povjerenje u građevinarstvu EU je poboljšano, kao i u eurozoni, dok je u industriji, trgovini na malo, uslugama i kao i kod potrošača palo. Povjerenje u finansijske usluge je zablježlo robustno poboljšanje (1,9).
Za razliku od eurozone u cijeloj EU planovi za zapošljavanje su revidirani naniže u industriji, ali su blago porasl u građevinarstvu te ostali na istom nivou u trgovini na malo. Očekivanja cijena u EU su u skladu s onima u eurozoni, osim uglavnom ravnog razvoja u uslugama.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close