Pogledajte kako nastaje život (foto)

Nevjerovatne slike fetusa u stomaku pokazuju kako to izgleda razvoj bebe od samog početka. Sve ove faze mogu da se vide na ultrazvuku, ali ne ovako detaljno kao na ovim fantastičnim fotografijama

Autor: blic.rs

 5. NEDJELJA

Ovako izbliza izgledaju blizanci u petoj nedjelji razvoja. Od pete nedjelje nadalje formira se cijev u leđima, od koje će se kasnije formirati kičma. Fetus je veličine semena susama.

 

8. NEDJELJA

Već se vide prstići, i kičma počinje da se lijepo formira. Još uvijek je rano za pol, a zanimljivo je da se u ovom periodu beba konstantno okreće ali mama to ne osjeća – jer je fetus veličine zrna graška.

 

10. NEDJELJA

Beba je sada veličine šljive i teži svega osam grama. Beba sada već ima skoro sve organe, u minijaturnom obliku. Vide se nokti na rukama, a glava predstavlja polovinu čitavog tijela.

 

11. NEDJELJA

Beba je veličine smokve, i skoro potpuno je formirana. Kosti jačaju, i počinju da rastu zubići. Beba se pomjera, ali majka to još ne osjeća. Čuju se otkucaji srca.

 

14. NEDJELJA

Ovo je nedjelja koja označava početak drugog tromjesečja, i sada je bebac već veličine jabuke. Ukoliko sada odete na ultrazvuk, možda ćete vidjeti kako vaša beba sisa palac. Beba je potpuno pokretna, ali pokrete još  ne ojsećate.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close