Pogledajte kako dron spašava život!

Dron je sigurno sprava budućnosti, bez sumnje! Tehnologija iz minute u minutu sve više i više napreduje, mogućnosti je mnogo, od robota, dronova, virtualnih asistenata, novih i močnih računara, pametnih telefona, televizora, satova pa sve do pametnih olovaka i još bezbroj drugih stvari.

Kod nas baš toliko neke od ovih stvari i nisu aktuelne, dok su u naprednijim zemljama već postale normalne i teže ka još boljim projektima. Sve ovo nam u jednu ruku govori da ćemo u budućnosti skroz izgubiti osjećaj i vrijednost za neke stvari. Imat ćemo sve virtualno, i svi ćemo nekako živjeti sami sa sobom, sa svojom ‘prezentacijom’ u glavi.

Video ispod nam govori kako ne moramo čekati hitnu pomoć koja je mnogo udaljena od nas, jer zato ima dron. TU Delft dron će velikom brzinom doći i pomoći pacijentu. Čak mu nisu potrebne ni 2 minute. Stvar je jednostavna, vi nazovete hitnu pomoć, oni vas pitaju za lokaciju i kažu vam da ostanete na vezi. TU Delft krene prema vama sa kamerom i zvučnikom na sebi, naravno osim stvari ‘ispod haube’ koje su mu potrebne da vam pomogne. Nakon što dođe na određenu lokaciju, doktori preko kamere vide šta se dešava i na zvučnik vam govore kako da pružite jedan dio pomoći uz medicinske alate.

Autor: Haris Aščalić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close