Poduzetnice su potrebne bh. ekonomiji

Asocijacija poslovnih žena “One” predstavila je strategiju razvoja ženskog poduzetništva i pokrenula inicijativu pod nazivom “Jedinstvene u stvaranju boljeg ekonomskog okruženja”.

Ovom inicijativom članice Asocijacije žele pokrenuti procese koji će omogućiti stvaranje uvjeta za bolje ekonomsko okruženje i organizovano djelovanje žena u biznisu.

Mreža žena poduzetnica “One” uspostavljena je pomoću granta Odjela za odnose s javnošću Ambasade SAD-a, te je ovom prilikom američki ambasador u BiH Patrick Moon još jednom istakao da SAD daje veliki prioritet osnaživanju žena u svim aspektima društva.

“Može se čuti da su bh. građani zabrinuti zbog nedostatka ekonomske perspektive i sporog tempa razvoja ekonomije. Razvoj ženskog poduzetništva doprinijet će razvoju ekonomije a to će značiti više radnih mjesta i prosperiteta za sve građane u BiH. Žene poduzetnice donose nove ideje i inovativne pristupe, a to je upravo ono što je potrebno bh. ekonomiji”, kazao je Moon.

Podsjetio je da je ideja za pokretanje Asocijacije nastala prošle godine na konferenciji u Zagrebu, koja je okupila poduzetnice iz 12 zemalja regiona, a čiji je zaključak bio da bi se u BiH trebalo pristupiti strateškom rješavanju problema kao što je bolje organizovanje žena u biznisu.

Osnivačica Asocijacije Vesna Beganović kazala je da je u posljednjih 12 mjeseci urađena analiza ženskog poduzetništva u BiH.

“Bosna i Hercegovina je na 85. mjestu Forbesove liste najboljih zemalja za poslovanje, te je jasno u kakvoj se poslovnoj klimi nalazimo, djelujemo i živimo. Hrvatska je 47., Crna Gora na 45. i Makedonija na 37. mjestu”, kaže Beganović.

S obzirom na to da BiH ima 1,955 miliona korisnika interneta, od čega je 1,389 miliona facebook korisnika potvrđuje da inormatička pismenost u BiH ne zaostaje u odnosu na razvijene zemlje.

“Asocijacija “One” ne želi slušati obećanja. Zahtijevamo od vlasti da što prije počnu ispunjavati uslove za proces pristupanja EU”, poručila je Beganović, dodajući da je ova asocijacija okupila poduzetnice iz Federacije, Republike Srpske i Brčko Distrikta.

Predsjednica Asocijacije Aida Zubčević naglasila je da su posljednjih mjeseci također i detektovani problemi na osnovu kojih su  definirane strateške smjernice, na kojima će se intenzivno raditi, kao što je stvaranje boljih uvjeta i benefita za žensko poduzetništvo, promoviranje pozitivnih stavova društva prema poduzetnicama i slično.

Žene u BiH, ističe, imaju izvrsne poslovne ideje za koje im je potrebna podrška Asocijacije.

“S obzirom  na to da žene u BiH čine 50,1 posto ukupnog broja nezaposlenih pozivamo ih da se pokrenu i postanu poduzetnice u okviru svojih kompetencija, a poduzetnice pozivamo da se pridruže Asocijaciji, putem web stranice www.one.ba i da učestvuju u njenom radu da bismo stvorili bolji ambijent za poduzetništvo”, istakla je Zubčević.

Članica Upravnog odbora Amna Popovac rekla je: “Naša očekivanja su da vladajuće strukture u BiH pređu sa pisanih strategija na djela i uvedu posebne budžetne linije za poticaje privrednicama, kako bi imale pristup potrebnom kapitalu za razvoj ili pokretanje biznisa. Mi ćemo kao Asocijacija kontinuirano razvijati programe za podršku razvoja poduzetništva u oblasti edukacije, inovacija i samoodrživosti. Jer samo zajedno možemo ovu zemlju izvući iz bijede i pokrenuti posrnulu privredu. Već sam istakla da nam na tom putu treba pomoć muškaraca, podjednako kao i žena”,kazala je Popovac.

Na ovaj način najavljena je kampanja javnog zagovaranja Asocijacije poslovnih žena “One”.

eKapija.ba/FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close