BiHPrivreda

Podržan Nacrt zakona kojim će se zaustaviti rast cijena cigareta u BiH

“Nako što je prihvatio inicijativu radne grupe o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim bi se uveo moratorij na tri godine na povećanje specifične akcize na cigarete, Upravni odbor UIO danas je usvojio nacrt ovog zakona i uputio ga u daljnju proceduru Vijeću ministara BiH”, saopćeno je iz UIO.

Vijeće ministara BiH trebalo bi ove zakonske izmjene uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH u formi prijedloga zakona. U konačnici, izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH stupaju na snagu tek nakon što ih usvoje oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ostaje upitno da li će vlast uopće uspjeti u ovom mandatu usvojiti izmjene i dopune Zakona o akcizama s obzirom na to da državni parlamentarci idući mjesec idu na kolektivni godišnji odmor, nakon čega u BiH počinje predizborna kampanja.

Kako smo ranije pisali, vlasti u BiH zabrinute su konstantnim rastom crnog tržišta do kojeg je doveo stalni porast poreskih opterećenja na duhan i duhanske prerađevine.

Naime, Zakon o akcizama u BiH koji se primjenjuje od 1. jula 2009. godine predviđa povećanje akciza na cigarete svake godine, što je rezultiralo rastom cijena koje nikako nisu prilagođene primanjima bosanskohercegovačkih građana.

Nesrazmjer primanja i cijena cigareta doveo je do toga da su se brojni konzumenti cigareta okrenuli crnom tržištu, što je u konačnici stvorilo uslove za ekspanziju tržišta rezanih duhana.

Duhanska industrija je u nekoliko navrata upozoravala bh. vlasti da stalnim povećavanjem akciza pokušavaju uskladiti standarde s Evropskom unijom, dok su prosječne plaće u državi ispod evropskog standarda.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close