Podrška institucija kulture iz cijelog svijeta institicijama kulture BiH

Više od 200 muzeja, umjetničkih galerija, biblioteka i akademskih institucija iz cijelog svijeta se prijavilo na učešće u međunarodnoj kulturnoj kampanji “Dan solidarnosti muzeja – 4. mart”, koju organizuje međunarodna platforma CULTURESHUTDOWN.

Ovom akcijim želi se skrenuti pažnja svjetske kulturne javnosti na poziciju u kojoj se nalaze najznačajnije kulturne institucije BiH (Zemaljski muzej, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka, Historijski muzej BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, Kinoteka BiH).

Od 4. marta do 4. aprila CULTURESHUTDOWN će na svojoj web stranici postaviti svojevrsnu virtualnu izložbu dokumentacije ove globalne akcije solidarnosti.

Platforma CULTURESHUTDOWN je 1. februara oglasila javni poziv naučnim institucijama, muzejima i galerijama širom svijeta da demonstriraju svoju solidarnost s ugroženim kulturnim institucijama u BiH tako što će u periodu od 1. do 4. marta simbolično “prekrižiti” jedan eksponat u svojoj kolekciji.

Za ovo simbolično ‘prekriživanje’ kulturne baštine, učesnici će koristiti specijalno dizajniranu žutu barikadnu traku i podijeliti fotografije te akcije.

Do sada se prijavilo više od 200 renomiranih muzeja, galerija i akademskih institucija sa svih strana svijeta, od Amerike, preko Evrope, Azije do Australije. Izrazito veliki broj učesnika je iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Kampanju također podržavaju najveće svjetske organizacije muzeja kao sto su CIMAM i ICOM-rope.

Azra Akšamija, historičarka arhitekture i profesorica na američkom univerzitetu MIT u Bostonu, inicijatorka “Dana solidarnosti”, u izjavi za Agenciju FENA kaže da je neočekivano veliki interes i izrazi solidarnosti sa svih strana svijeta.

– Mislim da su ovo važni politički signali za bh. vladu. Naša nada je da će ova kulturna kampanja doprinijeti podizanju svijesti o kulturnoj i političkoj krizi u BiH na globalnom nivou, te povećati pritisak na bh. vlasti da konačno poduzmu mjere ka rješavanju pravnog statusa, osiguranog dugoročnog finansiranja i programskog razvoja institucija kulture – kaže Akšamija.

Datum “otvaranja” virtuelne izložbe, 4. mart, simbolično je izabran jer se na taj dan navršava šest mjeseci kako je Zemaljski muzej zabarikadirao svoja vrata, a početak kampanje 1. februar je datum kada je ova institucija navršila 125 godina postojanja.

Sama kampanja je podrška svim institucijama kulture Bosne i Hercegovine.

Lista institucija koje učestvuju u Danu solidarnosti može se pogledati na  web stranici http://www.cultureshutdown.net/participating-institutions/ .

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close