Održana svečanost FK “Stari Grad Visoko”

U prisustvu Općinske načelnice, predstavnika Sportskog saveza Općine Visoko, članova Općinske nogometne lige Visoko, predstavnika sportskih udruženja i klubova, velikog broja sugrađana i sugrađanki, u Velikoj sali Općine Visoko održana je svečanost FK “Stari grad Visoko” na kojoj je između ostalog zvanično osnovan prvi ženski fudbalski klub u Visokom.

(Ismar I. – vipromo.ba)

Na početku svečanosti prisutnim se obratio predsjednik kluba Muhamed Halilbegović koji se zahvalio svima koji su u dosadašnjem radu dali doprinos razvoju FK “Stari grad Visoko”. Prisutnima se obratila i Općinska načelnica Amra Babi kao i novoizabrani predsjednik Općinskog nogometnog saveza Nermin Kadrić, Mirsada Kamarić u ime ŽRK “Bosna” Visoko, Asim Limo, legenda visočkog nogometa i trener FK “Stari grad Visoko”,  dok je veliki aplauz dobio sponzor i veliki prijatalj kluba, Visočanin, Reuf Aždahić, koji živi u Holandiji.

svecanost-stari-grad3

“Ja sam sa svojom humanitarnom organizacijom prije dvije godine počeo pomagati sportske kolektive kao i škole u Visokom. Večeras smo se okupli da organiziramo školu fudbala tj. omladinski pogon FK “Stari Grad”. U Holandiiji sam našao dvije firme koje su kupile kompletnu opremu za prvi tim kao i za omladinske pogone, a donirat će se i oprema za ŽRK “Bosna” Visoko. To je prvi internacionalni sponzor u Visokom koji direktno pomaže sportu u ovom gradu. U budućnosti se nadam da ćemo nastaviti sa ovom praksom, da ćemo dovesti što više firmi koji će promovirati sport u Visokom, ali svakako i pomagati školama u ovom gradu”, kazao je Aždahić.

svecanost-stari-grad1

Na svečanosti je prezentirana i nova garnitura dresova za seniorski tim i omladinski pogon FK “Stari grad Visoko”, kao i donirana oprema za ŽRK “Bosna” Visoko, a nakon toga je i zvanično osnovan ženski fudbalski klub, prvi u fudbalskoj historiji Visokog.

Već sutra u sali “Partizan” od 13:30 sati je trening kluba na kome će svi zainteresovani moći vidjeti šta je to FK “Stari Grad Visoko” sa trenerima Mensurom Džavitijem i Asimom Limom pripremio za stare, ali ponajviše za nove članove i članice.

Svi novi članovi kluba dobit će kompletnu opremu (štucne, jakne, dresove, trenerke) i to potpuno besplatno.

svecanost-stari-grad4

Fudbalski klub „Stari Grad Visoko“ krasi činjenica da nikada ne zaboravlja ono što su drugi uradili za njega, te su na svečanosti starograđani uzvratiti ukazano povjerenje te uručiti prigodne poklone načelnici Amri Babić, zatim Halimu Zukiću, Dinki Omanović i Edinu Heriću, te sponzoru Harskamp koji je obezbjedio garnituru dresova za FK “Stari grad Visoko”.

Kada je riječ o entuzijasti Reufu Aždahiću, ovo nije prvi put da on pomaže udruženja u Visokom. Visočkoj javnosti je poznato kako je prošle godine Reuf Aždahić nesebično pomagao sportske kolektive u Visokom, pa je tako FK „Stari Grad“ donirao sportsku opremu, trenerke, lopte, sportske torbe. Košarkaški klub “Visoko” je također obradovao kompletnom opremom za utakmice, trenerkama za treniranje, loptama itd. Nije zaboravio niti djecu iz Akademije fudbala Zanatlija, pa je i njima donirao četiri potpuno nove garniture dresova. Vodio je računa i o Osnovnim školama, te o Gimnaziji Visoko, pa je fiskulturne sale opremio sa novim koševima te novim košarkaškim loptama. Ovaj humanista je obradovao i djecu iz JU za predškoslki odgoj i obrazovanje Visoko, pa je sa svojim prijateljima iz Holandije donio krevetiće za djecu, opremu za dječiju igraonicu i mnoštvo dječijih igračaka. Postavljen je i koš u dvorištu obdaništa koji će mališane podsjećati na prijatelje iz Holandije. Nisu ostala zaboravljena niti djeca iz igraonice “Sumeja” Visoko, kao ni Udruženje građana “Doktori i čarobnjaci”. Pun entuzijazma i želje da pomogne ovaj put je Reuf Aždahić jedan od glavnih ‘krivaca’ što je ideja o omladinskoj školi starograđana konačno realizovana.

svecanost-stari-grad5
FOTO: radio Q

Podsjetimo, 17. marta 2011. godine, na Osnivačko-izbornoj skupštini FK „Stari grad Visoko”, formiran je klub, te izabrano rukovodstvo kluba. Nakon toga, pristupilo se administrativnim stvarima te registraciji kluba u Ministarstvu pravde Zeničko-dobojskog kantona. Time je pravno započeta, odnosno nastavljena duga tradicija fudbalskog kluba na području Mjesne zajednice Stari grad. Naime, na području Mjesne zajednice Stari grad postojao je fudbalski klub koji se prvobitno zvao NK Omladinac.

Nakon osnivanja i registracije kluba, svoje daljnje aktivnosti FK “Stari Grad” nastavio je mjesec dana kasnije 17. aprila 2011. godine na stadionu „Luka“ gdje je upriličena prozivka i okupljanje fudbalera FK “Stari Grad Visoko”, a istom su se odazvali građani i mnogi ljubitelji sporta sa područja MZ Stari grad, ali i šire.

U samo osnivanje Fudbalskog kluba utrošeno je puno truda, rada i volje, kako bi se formirao klub koji će okupljati sve naraštaje, počevši od najmlađih uzrasta, preko omladine do starijih, odnosno veterana. Dokaz i rezultat utrošenog truda, rada i volje jeste trenutno stanje FK „Stari Grad Visoko“, a to je 1. mjesto u grupi A Općinske nogometne lige Visoko, mada je ovo tek druga godina postojanja kluba.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close