Podrška borbi protiv korupcije među policijskim službenicima

Sjedište Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u utorak, 03.12.2013. godine, posjetio je predstavnik Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Michael Fishwick koji je ministra Rifata Delića i njegove saradnike upoznao sa novim projektom borbe protiv korupcije među policijskim službenicima.

Ovaj projekat ima za cilj stratešku procjenu trenutnog stanja i iznalaženje mogućih riješenja ovog problema, ali i isticanje dobrih primjera u praksi. Njegova realizacija podrazumijeva provođenje istraživanja kojim će se, metodom ankete, ispitati mišljenje javnosti i policijskih službenika. Projekat je općeg karaktera i obuhvatit će više geografskih područja u Bosni i Hercegovini kako bi se napravila cjelokupna slika bh. društva, sagledalo realno stanje i ispitala iskustva javnosti sa korupcijom u redovima policijskih službenika. Ovo istraživanje će se koristiti, prije svega, da bi se poboljšao kvalitet usluga policijskih službenika, ali i za postizanje ciljeva iz Poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i Poglavlja 24 (Pravda, sloboda i sigurnost) propisa Evropske unije.

Veliki dio projekta finansirat će EU u suradnji sa Ambasadom Velike Britanije  u BiH, a provest će se od januara do septembra naredne godine.

Ministar Delić je upoznao predstavnika ambasade Velike Britanije u BiH Fishwicka sa naporima koje ovo Ministarstvo ulaže u borbi protiv korupcije i dao je punu podršku ovom i svim drugim sličnim projektima. Inače, Michael Fishwick je u Londonu radio kao šef Odjela za borbu protiv korupcije u policiji i vlasti, te je zbog svog dugogodišnjeg iskustva pozvan u BiH.

www.magazinplus.eu – Press ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close