BiHPolitika

Podobni kadar stranaka i penzioneri na mjestima bh. ambasadora

Ko nas predstavlja: Podobni kadar stranaka i penzioneri na mjestima bh. ambasadora

Diplomatsko-konzularna mreža BiH odavno je postala sistem za “uhljebljenje” podobnih osoba iz vladajućih političkih stranaka. Krivicu za distorzije u sistemu vanjske politike treba tražiti u nepostojanju zakona o vanjskim poslovima BiH, ali i nekvalitetnom kadru postavljenom na ambasadorske pozicije.
Ako je vjerovati zvaničnoj web stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH naša zemlja nema imenovane ambasadore u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Kanadi, Poljskoj i Sloveniji, isto kao ni generalnog konzula u Milanu.

Riječ je o ambasadama koje nerezidentno pokrivaju Slovačku (Ambasada u Češkoj), Alžir, Monako, Andoru (Francuska) i Kubu (Kanada) tako da se može zaključiti kako BiH nema ambasadore zadužene za 11 zemalja isto kao ni šefa konzulata u Italiji.

Da zvaničnu web stranicu Ministarstva vanjskih poslova BiH ne treba shvatati ozbiljno pokazuje i primjer Ambasade BiH u Republici Austriji. Naime, MVP BiH je naveo kako dužnost ambasadora u Beču obnaša Tomislav Leko iako je u julu ove godine umjesto Leke za ambasadora imenovan bivši guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Ambasadorska mjesta na atraktivnim lokacijama poput Pariza, Praga, Ljubljane i Ottawe članovi Predsjedništva BiH, koji su zaduženi za imenovanje ambasadora, vjerovatno čuvaju za svoje savjetnike koji će nakon oktobarskih izbora morati napustiti savjetnička radna mjesta.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH u ambasadu

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH na mjesta ambasadora već su ranije otišli šefovi kabineta Bakira Izetbegović i to Bakir Sadović za ambasadora u Turskoj i Haris Bašić za ambasadora u Danskoj.

Na mjestu ambasadorice BiH u Vatikanu nalazi se Slavica Karačić koja je ranije bila angažovana kao savjetnica za međunarodne odnose predsjednika HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića.

Mediji su ranije prenosili da je Željko Komšić dok je bio član Predsjedništva BiH na sjednici koja je održana 29. februara 2012. godine za novu bh. ambasadoricu u Vatikanu predložio Slavicu Karačić. Do 2006. godine anonimna službenica jedne banke u Mostaru odlukom tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića imenovana je za ambasadoricu u Argentini.

Na ambasadorskoj se funkciji, međutim, nije dugo zadržala, jer je godinu kasnije donesena odluka o zatvaranju Ambasade BiH u Buenos Airesu, nakon čega je njena kratka diplomatska karijera završena.

Po povratku u Hercegovinu Slavica Karačić se počela aktivnije baviti politikom. Na Općim izborima 2010. bila je na listi HDZ-a za Parlamentarnu skupštinu BiH, a koncem iste godine je na prijedlog Vlade Zapadnohercegovačkog kantona izabrana za članicu Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru.

Iz kabineta Mladena Ivanića na poziciju ambasadora BiH u Velikoj Britaniji otišao je Branko Nešković koji je kompletno radno iskustvo sticao isključivo na političkim pozicijama. U širomašnoj biografiji naveo je da je obnašao dužnost zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, savjetnika u Vladi RS-a, pomoćnika u Vijeću ministara BiH i ambasadora u Rumuniji. Ambasadora bez dana radnog iskustva u realnom sektoru.

Radno iskustvo: Voditeljica projekta o braniteljskoj djeci

S obzirom na to da se nakon oktobarskih izbora završava mandat ambasadora BiH u SAD-u Harisa Hrle spekuliše se da će Nešković biti imenovan za novog ambasadora naše zemlje u Washingtonu.

S pozicije voditeljice projekta u nevladinoj organizaciji “Međunarodno kumstvo djetetu” u Širokom Brijegu na poziciju ambasadorice u Švedskoj imenovana je Vesna Ćužić.

Nakon što se saznalo da je Ćužić imenovana za ambasadoricu iz nevladine organizacije koja se brine o braniteljskoj djeci opozicija je javno upozorila da je ovo samo jedan u nizu postupaka vladajuće koalicije kojim se nastavlja narušavati ugled, ozbiljnost i funkcionalnost bh. institucija.

Ambasador BiH u Rumuniji Mile Vasić srednju školu je završio u Hrvatskoj, a dodiplomski, postdiplomski i doktorski studij u Srbiji, tačnije na Univerzitetu Megatrend. Nakon što je doktorirao 2006. godine zaposlio se na Slobomir P Univerzitetu koji je osnovao Slobodan Pavlović, a gdje je radio sve do 2015. godine kada je imenovan za ambasadora.

Vasić je 2014. godine bio kandidat NDP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Inače, NDP je dio Saveza za promjene i čini vlast na državnom nivou. Savezu za promjene pripada i PDP čiji je član aktuelni član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Na web stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH nalazi se biografija Mehmeda Halilovića, ambasadora BiH u Kuvajtu, koji se između ostalog pohvalio da je tokom diplomatske misije u Centru za sigurnosnu saradnju RACVIAC u Zagrebu od 2008. do 2011. godine stekao veliko iskustvo u radu i životu s ljudima iz cijelog svijeta.

Od 1998. godine po diplomatsko-konzularnoj mreži BiH povlači se i aktuelni ambasador BiH u Mađarskoj Aleksandar Dragičević koji je na poziciju ambasadora došao s pozicije inspektora u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Nekadašnji ministar sigurnosti BiH iz reda SDA Tarik Sadović danas se nalazi na poziciji ambasadora u Kataru, a u biografiji koju je postavio na web stranicu Ministarstva vanjskih poslova BiH sam za sebe, u trećem licu, kaže: “Ambasador Tarik Sadović ima bogatu političku karijeru i značajno iskustvo stečeno obavljanjem funkcija na raznim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, koje uključuje funkcije državnog ministra, narodnog poslanika u NSRS u tri mandata, zamjenika predsjednika SO Trebinje i odbornika u SO Trebinje u više mandata. Bio je istaknuti član raznih vijeća, komisija, odbora te polaznik i svršenik prestižnih programa, seminara, kurseva i treninga. Poznaje engleski jezik”.

Bh. diplomatija prima i penzionere

Krajem rata u Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaposlio se Haris Lukovac, nekadašnji šef osiguranja prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića. Posao u MVP-u je dobio 1. augusta 1995. godine i od tada se nalazio na pozicijama pomoćnika ministra, ministra savjetnika i u konačnici ambasadora.

Iako je Lukovac davno stekao uslove za penziju, to nije spriječilo članove Predsjedništva BiH da ga postave na ambasadorsku poziciju. Na problem imenovanja penzionera u diplomatsko-konzularnim predstavništvima ukazao je 2017. godine i Ured za reviziju institucija BiH.

Jelena Rajković, bivša novinarka RTRS-a, prvo je zaposlena u Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon čega je imenovana za ambasadoricu BiH u Izraelu. Još uvijek ne postoji nikakva ozbiljnija analiza na osnovu koje se može procijeniti da li BiH uopće ima potrebu za ambasadom u Izraelu.

Izrael svakako na nerezidentnoj osnovi pokriva BiH iz Ambasade Izraela u Tirani, što znači da ova zemlja nema stalno predstavništvo u BiH. Zanimljiv je podatak i da BiH nema ambasadu u Bakuu, uprkos tome što Azerbejdžan ima ambasadu, i to vrlo aktivnu, u glavnom gradu BiH.

Funkciju ambasadorice BiH u Makedoniji obnaša Lepa Babić koju je 2017. godine grupa bh. državljana u Makedoniji prijavila i MVP-u, ali i Tužilaštvu BiH zbog navodnog negativnog djelovanja ambasadorice po imidž BiH u Makedoniji.

Između ostalog, optužili su je da je samo tokom prošle godine 14 puta zloupotrijebila službeno vozilo u privatne svrhe putujući u Beograd. Pored toga Babić su optužili i za zloupotrebe prilikom uzimanja prostora za ambasadu i rezidenciju.

Od ostalih zanimljivih ambasadora važno je spomenuti ambasadora BiH u Rusiji Mustafu Mujezinovića (koji ne poznaje nijedan strani jezik), ambasadora BiH u Bugarskoj Radomira Bogdanovića (na mjesto ambasadora došao iz penzije) i ambasadora BiH u Saudijskoj Arabiji Senhida Bristića (na mjesto ambasadora došao iz penzije).

Zanimljiva je informacija i da se na poziciji ambasadorice BiH u Ženevi nalazi Lucija Ljubić Lepine, kćerka zastupnika u Hrvatskom saboru Bože Ljubića.

Kompletne biografije bh. ambasadora pogledajte ovdje.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close