logo
bios

Podnesena krivična prijava protiv Josipe Lisac zbog načina izvedbe himne

Objavljeno prije 1 mjesec . u čet, feb 20th, 2020

Krivičnom odjelu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu jučer je podnesena krivična prijava protiv pjevačice Josipe Lisac.Podnio ju je Boško Županović zbog djela iz članka 349. Krivičnog zakona – povrede ugleda Republike Hrvatske.

Županović u obrazloženju navodi da je pjevačica prilikom izvedbe himne na inauguraciji Zorana Milanovića koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, uprkos njenom osebujnom muzičkom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi. Smatra da je kao osoba kojoj je hrvatski jezik maternji morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, pišu hrvatski mediji.

“Bilo kakvo umjetničko penetriranje u tekstualnu i muzičku strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih muzičkih izričaja uz saglasnost autora, no ne u himni. Način na koji je prilikom intonacije to radila apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog krivičnog djela”, kazao je Županović za Dalmatinski portal.

Smatra kako je Josipina izvedba bila degutantna te da se to nije smjelo desiti, naročito na inauguraciji predsjednika Republike Hrvatske.

“To je čisto omalovažavanje. Naša himna posebno je lijepa i domoljubna i šalje lijepu i jasnu poruku. Niko ne smije manipulirati himnom. Nemam ništa ni protiv Josipe Lisac ni protiv Zorana Milanovića. Neka on bude predsjednik svim građanima, kako je najavio, a ona neka nastavi sa svojim pjevanjem koje će izazivati različite reakcije, no smatram da himnu moje države niko ne može tako intonirati i izvoditi. Očekivao sam da će zavijati, ali ne ovako. To je bilo ismijavanje na najgori mogući način”, rekao je Županović.

Klix

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh