Podijeljene 34 tone sjemenskog krompira

Uslijed elementarne nepogode poplave, najveća šteta na području općine Visoko nastala je na poljoprivrednim usjevima, posebno na području Moštranskog i Mokronoškog polja.

Revitalizacija poljoprivrednih usjeva

Suada Koljenović, iz Službe za finansije, privredu i lokalni ekonomski razvoj obavijestila je stanovnike općine Visoko da je u cilju revitalizacije poljoprivrednih usjeva i pomoći poljoprivrednim proizvođačima i stanovništvu, Općina Visoko preduzela niz aktivnosti.

” Najprije je nabavljeno 100 litara dezinfekcionog sredstva. Za dezinfekciju zemljišta Općina je angažovala zadrugu “Ideal” koja je izvršila dezinfekciju oko 680 dunuma zemljišta na području Gornjeg i Donjeg Moštra, Porječana, Topuzovog Polja, Luka, B Mahale, Dobrinja i Buzića. Izvršena je i dezinfekcija zasada maline uz pomoć Udruženja “Proizvođača maline”. Prema izvještaju Edina Zukana, predstavnika Udruženja proizvođača maline, izvršena je dezinfekcija zasada maline na plantažama 27 korisnika”, navela je Suada Koljenović.

Općina Visoko je nabavila 34 tone sjemenskog krompira koji je u toku prošle sedmice podijeljen za 23 mjesne zajednice.

Sjemenski krompir je podijeljen na osnovu evidencije koju su bili dužni sačiniti predsjednici MZ za područja svojih MZ.

“Distribucija krompira je vršena iz tri distributivna centra i to iz “Voćar -piramida” d.o.o. Visoko, Opća zadruga “Ideal” Donje Moštre i “Fruti- funghi” d.o.o. Podvinci, te im se zahvaljujemo na nesebičnom zalaganju u vezi sa ovim aktivnostima”, rekla je S.Koljenović.

Haris Džambegović iz MZ Zimča zahvalio se općinskom rukovodstvu, naglašavajući da će mu donacija sjemenskog krompira koju je dobio od Općine Visoko biti od velike koristi jer su mu poplave uništile veći dio usjeva.

“Čim sam dobio krompir odmah sam ga posadio i nadam se da će sve dobro izrasti, a nisam siguran kako bih se snašao da Općina nije odmah ovako ragovala i podijelila ljudima sjemenski krompir i kukurz”, rekao je Džambegović.

IMG 0382

Press Općine Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close