Počinje promjena Ustava IZBiH

U Sarajevu će sutra zasjedati Ustavno-pravna komisija Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH), gdje će biti razmatrana Platforma za promjene Ustava IZBiH, saznaje agencija Anadolija (AA). Predsjednik Ustavne komisije Sabora Jusuf Zahiragić potvrdio je za AA da će se sutra ”nastaviti rad na Platformi za izmjenu Ustava”.

”Mi ćemo zajedno sa Rijasetom IZBiH napraviti Platformu za izmjene Ustava IZBiH. Nakon usvajanja Platforme od strane Sabora IZBiH, onda bi se išlo na sačinjavanje amandmana za novi Ustav”, kazao je Zahiragić za agenciju Anadolija, pojašnjavajući da će Platforma sadržavati okvir i nadležnosti IZBiH.

Platforma će biti razmatrana i na zasjedanju Sabora IZBiH u martu ove godine.

”Sabor bi u martu eventualno usvojio Platformu za promjenu Ustava. Nakon Platforme pravili bi se amandmani i spomenuta Platforma bila bi pretvorena u normu. Nakon toga bila bi provedena i javna rasprava, a ovo pitanje ponovno razmatrano na Saboru. Ako bi sve išlo po planu, u ovoj godini mogao bi biti završen cio proces i imali bi novi Ustav IZBiH”, rekao je Zahiragić.

Inače, novi Ustav IZBiH trebao bi ponuditi novu definiciju IZBiH, novu organizaciju Zajednice u BiH, državama Zapadnog Balkana i u dijaspori.

”Postoji opredjeljenje da se ide u promjene Ustava IZBiH. Neke stvari su na terenu sazrijele i normativna IZ mora to pratiti”, tvrdi za AA potpredsjednik Sabora IZBiH Edhem Bičakčić.

Bičakčić napominje da još ”nema dokumenta na osnovu kojeg bi onda mogli konkretno razgovarati”.

”To su samo inicijalne rasprave i pogledi kako i u kom pravcu se ide. Sve je na stolu, sve je otvoreno. Ništa nije zakovano”, poručio je Bičakčić.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini djeluje na temelju Ustava iz 1997. godine.  Ovo pitanje po prvi put je ozbiljnije otvoreno na zasjedanju Sabora IZBiH u aprilu prošle godine.

(Anadolija)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close