Počinje gradnja državnog zatvora, investicija od 39,6 miliona eura

U Istočnoj Ilidži, u naselju Naklo, danas će početi izgradnja državnog zatvora čiji je kapacitet 300 zatvorenika i 50 pritvorenika, izjavio je Srni zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj.
“Ova zatvorska ustanova BiH moći će da zadovoljava najviše evropske standarde u ovoj oblasti i sigurno će biti najsavremenija u regionu, a ne samo u BiH”, istakao je Radulj.
Prema njegovim riječima, rok za izgradnju zatvora je dvije godine, tako da se može očekivati da ovaj kapitalni projekt u cijelosti bude realizovan do kraja 2016.
Radulj je potvrdio da će u državni zatvor biti upućivane osobe kojima Sud BiH odredi kaznu zatvora ili pritvor.
Radovi na izgradnji zatvora povjereni su češko-španskom konzorcijumu OHL ŽS – Brno i OHL Madrid.
Ovo je prva zatvorska ustanova u BiH koja će ispunjavati evropske standarde za smještaj osuđenih osoba, odnosno poštovat će tzv. evropska zatvorska pravila.
Vrijednost projekta je 39,6 miliona eura, od čega je 6,45 miliona iz budžeta BiH, 11,15 miliona donatorskih sredstava EU i Švedske, 1,7 tehničke pomoći EU, 19,3 kredita Razvojne banke Vijeća Evrope i 1,1 milion dolara je donacija Vlade SAD, što je namijenjeno za obuku zatvorskog osoblja.
Vrijednost ugovora po izvođenju radova je 26,5 miliona eura.
Kompleks zatvora prostirat će se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a ćelije bi trebale biti veličine 12 metara kvadratnih.
Oko 30 posto radova na izgradnji zatvora trebalo bi da izvode domaće firme kao podizvođači.
U početku, u ovom zatvoru boravit će samo osuđenici muškarci.
U Ministarstvu parvde BiH rečeno je ranije da će značajan dio sredstava biti utrošen na najnovije visokobezbjednosne sisteme, jer će u državnom zatvoru kaznu izdržavati najopasniji osuđenici i pritvorenici, ratni zločinci i drugi najteži prestupnici u svim oblicima kriminala.
Planiran je i poseban blok za agresivne zatvorenike, a po potrebi će se obezbjeđivati sva potrebna ljekarska zaštita, bez napuštanja zatvorskog kruga.
Ceremonija povodom početka izgradnje zatvora zakazana je za 12.00 sati.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close