Novac pristiže, Fond solidarnosti nije formiran

Vlast u Federaciji nije kako treba pristupila sanaciji majskih poplava, a stanovništvo je pogođeno novom prirodnom nesrećom. Sredstva iz raznih izvora mjesecima pristižu na donatorski račun Vlade Federacije, ali na terenu od njih nema koristi, jer nije formiran Fond solidarnosti. Iako su svi zakonski preduvjeti ispunjeni, problem sada predstavlja dogovor o tome ko će tačno upravljati novcem u Fondu. Sve je manje nade da će najugroženiji do kraja godine dobiti krov nad glavom.
“Bojimo se da će građani u svim poplavljenm područjima i ovoga puta biti žrtve sporosti vlasti u realizaciji svih onih obaveza za koje su dobili mandat i za šta im je ukazano povjerenje. Građani očekuju i svakog dana mole za njihovu pomoć”, kaže CCI-jeva Lejla Deronja-Suljić
Četiiri i pol miliona maraka s donatorskog računa Vlade Federacije ne mogu biti raspoređena jer nije uspostavljen Fond solidarnosti, iako su u Parlamentu ranije usvojene sve zakonske predispozicije za to.
Direktor i Upravni odbor Fonda ni do danas nisu imenovani, a Vlada je zvanično na kolektivnom godišenjem odmoru, s kojeg povremeno održi telefonsku sjednicu.
“Taj rok za imenovanje direktora ističe upravo sad i nakon tog roka još 30 dana treba da bi taj fond počeo funkcionisati i da bude prisutan na trenu i da narod koji se nalazi u problemima vidi neku neku korist od toga”, kaže Jasmin Duvnjak, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH.
SBB-ov Fehim Škaljić smatra da oni koji su stradali treba da kontrolišu ono što je namijenjeno njima, “a ne neki birokratski aparat u kojem je pet ministara i još ostalih pet koje je Vlada probrala”.
U Parlametnu tvrde kako ih Vlada drži u potpunoj izolaciji. Nemaju informacije o iznosu prikupljenog novca, planu sanacije ili početku realizacije. Stoga predlažu hitne mjere, povratak s kolektivnih godišnjih odmora političkih aktera sa svih nivoa vlasti, jer više nema vremena za gubljenje.
“U devetom mjesecu ulazimo u izbornu kampanju. Deseti, jedanaesti i dvanaesti mjesec u ovoj državi neće biti vlasti, niko neće biti odgovoran, bit će zima i snijeg i bojim se da se do proljeća ništa konkretno neće napraviti”, upozorava Ivo Tadić, delegat Kluba Hrvata u Domu naroda.
Iz Ureda premijera tvrde kako Vlada ugroženim konstantno pruža pomoć: “Nadležne federalne institucije, u saradnji sa međunarodnim organizacijama, trenutno provode tenderske postupke za izbor izvođača radova za obnove obdaništa, škola i domova. Već se provode programi Federalnog zavoda za zapošljavanje usmjereni na pomoć poslodavcima koji su pretrpjeli štete. Vlada je u funkciji Skupštine Razvojne banke donijela odluku o reprogramu kredita onih subjekata koji su u područjima pogođenim poplavama”.
Međutim, građani ne žele priče o kreditima, procjenama štete, planovima sanacije ili upravnim odborima fondova solidarnosti. Žele dočekati zimu u svojim domovima, a vremena za to je sve manje.

Federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close