Počinje BH Telecom Premijer liga BiH: Kreće se, bez obzira na pare i kvalitet

Počinje još jedna fudbalska sezona. Danas startuje BH Telecom Premijer liga BiH, nešto ranije nego što je uobičajeno.

Parovi 1. kola
Subota:
Zvijezda – Željezničar (17:30),
Olimpic – Leotar (17.30),
Velež – Slavija (17.30),
Travnik – Vitez (17.30),
Rudar – Radnik (17.30),
Čelik – Borac (21).
Nedjelja:
Mladost – Široki Brijeg (17.30),
Sarajevo – Zrinjski (21).

Početak krajem jula je upriličen zbog Svjetskog prvenstva, koje se sljedeće godine igra u Brazilu, a počinje već 10. juna, i na kome, duboko smo uvjereni, treba da zaigra i reprezentacija BiH. Iako zmajevi, predvođeni selektorom Safetom Sušićem, trebaju da odigraju još četiri utakmice, vjerujemo da mogu da osvoje devet bodova kako im niko od konkurenata ne bi ugrozio plasman. Zbog toga će se u jesenjem dijelu i odigrati 19 kola, tako da bi se u proljetnom dijelu šampionata odigralo preostalih 11 kola.

Dva mjeseca pauze bilo je dovoljno bh. ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu da se zažele utakmica i da dođu na stadione da podrže svoje ljubimce.

Naravno, simpatizeri Željezničara, Sarajeva, Širokog Brijega i Zrinjskog, naših predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Evropsku ligu, imali su priliku da svoje ljubimce podrže ranije od ostalih.

Povlastice na startu

Svim klubovima je poznato da će i ove godine uživati povlastice, zahvaljujući ugovoru o sponzorstvu između N/FSBiH i BH Telecoma, koji važi i ove sezone.

Tako neće morati plaćati kotizaciju za takmičenje i službena lica. Savez se potrudio da osigura sredstva za nabavku lopti poznatog proizvođača sportske opreme Nike, tako da će svaki klub dobiti po 50 lopti, a u ovoj sezoni će ih dobiti i njihovi omladinski pogoni. U ove teška vremena, kada finansijska kriza drma sve pore društva, svaka pomoć klubovima je dobrodošla.

Nazire se i finansijska pomoć koja bi trebala da poboljša očajnu infrastrukturu na većini naših stadiona. Naime, zahvaljujući projektu Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA), uložiće se značajna sredstva na stadionima klubova BHT Premijer lige. Detalje ove akcije je obrazložio Jasmin Baković, generalni sekretar N/FSBiH, na zvaničnoj internet stranici.

Birajući između nastavka ulaganja u rekonstrukciju jednog od stadiona na kojima bi igrala bh. selekcija (Bilino polje u Zenici ili “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu), ili da se predviđena sredstva ulože u popravku više stadiona širom BiH, stadiona na kojima se takmiče klubovi Premijer lige, Savez se u jednom od svojih prioritetnih projekata opredijelio za poboljšanje infrastrukture na više stadiona. Baković kaže da su aktivnosti vezane za ovaj projekat već počele:

“Mi smo već sada započeli sa pripremnim aktivnostima. Radi se o projektu koji bi finansirala UEFA, ukupne vrijednosti oko dva i po miliona maraka, s tim što će klubovi kojima će pripasti ta sredstva dobiti različit iznos, zavisno od toga koliko su vremena proveli u Premijer ligi od sezone 2009/10. Tako će klubovi koji su najmanje vremena proveli u Premijer ligi dobiti oko 10.000 eura, a oni koji su se od tada (sezone 2009/10) do danas takmičili oko 89.000 eura. Ta sredstva koja će UEFA naredne godine uplatiti putem Saveza za potrebe rekonstrukcije stadiona, namijenjena su prevashodno za poboljšanje terena, s tim što postoji određeni broj stadiona koji imaju kvalitetne travnjake, tako da će se sredstva iskoristiti za poboljšanje pomoćnih terena na kojim igraju njihove omladinske ekipe. Ako klubovi imaju i te uslove adekvatne, onda sredstva mogu da usmjere u druge svrhe, kao što su reflektori, poboljšanje infrastrukturnih uslova koji se odnose na svlačionice, VIP prostor, medije, itd”, rekao je generalni sekretar i nastavio:

“Predviđeno je da se apliciranje vrši tokom septembra ove godine. Bitno je istaći da osim aplikacija klubovi moraju da dostave i projektnu dokumentaciji, ali i saglasnost lokalnih zajednica za njihovu participaciju u ovom projektu. Jedan od osnovnih uslova da bi ta sredstva bila usmjerena prema klubovima jeste da oni obezbijede podršku lokalnih zajednica. Lokalne zajednice u kojima ti klubovi žive moraju da ulože određena sredstva za poboljšanje infrastrukture i samo u tom slučaju klubovi će dobiti sredstva, jer je neophodno da to bude jedna sveobuhvatna akciji koja će, sigurno polučiti znatno veće rezultate nego da to bude projekat u kojem će učestvovati samo Savez.”

A da UEFA ne ostaje samo na pričama, uvjerili smo se već ovih dana kada je u inspekciju došao Trygve Borno, stručnjak za stadione, i obišao Bilino polje, fudbalski kamp koji se završava u Zenici, te Grbavicu i Koševo.

Bh. fudbalska svakodnevnica

Sa ovim bi i završili dobre vijesti za naše fudbal i vratili se u sumornu svakodnevnicu. Besparica je zajednički imenitelj u svim finansijskim kalkulacijama bh. klubova. Sredstva su i određivala koja će se pojačanja dovesti u klubove, ako, objektivno gledajući, u našoj ligi igrača koji zaslužuju veću pažnju uopšte ima. Čini se da iz godine u godinu, zahvaljujući i hroničnom nedostatku sredstava namijenjenih za sport, kvalitet opada.

Oni timovi koji pretenduju za vrh i ponovni izlazak na evropsku scenu su pojačanja doveli već prije kvalifikacionih utakmica. Tako je Željezničar doveo dva golmana, i pojačanja u odbrani, jer su Grbavicu napustili Marijan Antolović, ali i stoperska par Jadranko Bogičević i Velibor Vasilić. Kada se tome još doda neočekivano veliki broj povreda, onda Amaru Osimu i stručnom štabu neće biti ni malo lako da sastave tim sa kojim će odbraniti titulu.

Veliki promet u odlasku i dolasku igrača bio je i u Sarajevu. U timu sa Koševa su već pomalo nervozni od plasmana na odlično drugo mjesto. Zato ove sezone nastoje da nađu dostojne zamjene za Sedina Torlaka, Emira Hadžića, Nemanju Miuškovića, Denisa Čomora, Ivana Matoševića, Nemanju Zlatkovića, koji su razdužili bordo dresove, i doveli su Nikolu Komazeca, Bojana Puzigaća, Vuleta Trivunovića, Marka Radulovića, Mahira Karića, Gojka Cimirota, kako bi olakšali Husrefu Musemiću da nakon sezone 2006/07 titulu ponovo donese na Koševo.

U krug kandidata pred početak šampionata uvijek se uvrštava i ekipa Širokog Brijega, objektivno po kvalitetu pojedinaca jednog od najjačih sastava. Međutim, posljednjih godina Širokobriježani nekako nemaju daha da odigraju cijelu prvenstvo u kontinuitetu. Uvijek ih zahvati nekakva rezultatska kriza, izgube nekoliko neočekivanih susreta od slabijih protivnika i samo sebe eliminišu od borbe za titulu. Ovogodišnje osvajanje Kupa je bio melem na rane, ali ipak daleko od ambicija koje čelnici ovoga tima imaju uoči početka svakog šampionata. Svi se slažu da nogometaši Širokog Brijega imaju daleko najbolje uslove za treniranje i da im mjesečne naknade nikada ne kasne. Šta još treba učiniti da i igrači daju svoj adekvatan doprinos?

Ove godine, svakako, treba među kandidate za sam vrh uvrstiti i zenički Čelik. Najveća potpora ovakvim tvrdnjama je ostanak većine igrača iz prošlogodišnjem šampionata na Bilinom polju, ali i ambicioznog, vrsnog stručnjaka Vlade Jagodića. Kontinuitet u radu i stabilna uprava je ono što je posljednjih godina nedostajalo Zeničanima. Sada su to konačno postigli, tako da ne bi bilo čuda da se crveno-crni upuste u borbu za najviši plasman.

Ne uzdaj se u zakon

Da su vremena normalna, među kandidate za vrh bi uvrstili i Borac. Ali, jedan od najvećih dužnika u BHT Premijer ligi je upravo banjalučki klub. Zato je u ovom prelaznom roku daleko više fudbalera u rubrici otišli, nego došli. Gradski stadion su napustili Vule Trivunović, Dalibor Kozić, Admir Raščić, Siniša Marčetić, Darko Maletić, Mladen Zeljković, Nemanja Vidović, Dalibor Kantar, Milan Stupar i Nemanja Bilbija, a došli su tek neki anonimusi. Draganu Joviću, novom šefu stručnog štaba, neće biti ni malo lako da sastavi tim koji će biti dovoljno jak da konkuriše za titulu, mada, kada su naši igrači u pitanju, sve je to u pet deka.

Problem Banjalučana je izgleda i uprava, koja čeka da neko drugi riješi njihove probleme, umjesto da se sami uhvate ukoštac sa teškoćama. Potvrda ovim riječima je i izlaganje predsjednika Borca Srđana Šuputa na nedavno održanoj sjednici Upravnog odbora, kada se osvrnuo i na donošenje Zakona o sportu na nivou Republike Srpske, koji bi umnogome pomogao klubovima da izađu iz katastrofalne finansijske situacije u kojoj se nalaze.

“Potrebno je izvršiti privatizaciju klubova, odnosno mora se znati titular. Nacrt zakona, koji bi trebalo da ugleda svjetlost dana do kraja godine, odrediće da li će klubovi postati akcionarska društva ili će privatizacija biti obavljena putem javno-privatnog partnerstva. Činjenica je da Zakon mora da bude donesen što prije, jer je njegovo donošenje jedini način da se klubovi izvuku iz teške situacije”, istakao je Šuput.

Čelnici Borca trebali bi da znaju da je prije četiri godine donesen Zakon o sportu BiH u kojem se jasno kaže da se klubovi mogu privatizovati, ali prije toga se moraju izvršiti i neke dodatne radnje. Naime, svi klubovi BHT Premijer lige su i dalje udruženja građana. Niko od uprava nema hrabrosti da pokrene postupak da se registruju kako privredni subjekti, pravi profesionalni klubovi, sve u skladu s Zakonom, i da posluju kao sva ostala preduzeća. Tada bi, naravno, i finansijska kontrola bila jača, i ne bi im se, kao do sada u neprofitnim organizacijama, prilično gledalo kroz prste. Nijedan zakon, ma kako bio kvalitetan, nije riješio finansijske teškoće klubova, pa tako neće ni Borca Zakon o sportu u RS-u. Možda bi Banjalučani trebali da u upravi nađu kvalitetnije ljude, koji će realno sagledati stanje, ali i predložiti način izlaska iz krize, ma kako on bolan bio.

No, da se vratimo današnjem startu našeg šampionata. Teško da bi se mogao naći još neko koji konkuriše za vrh. Zrinjskom su ambicije uvijek daleko veće od trenutnih mogućnosti. Šta reći o ostalima? Velež, Olimpic, Slavija, Leotar, Travnik, Rudar, Radnik i Zvijezda, a pogotovo novajlije, Vitez i Mladost iz Velike Obarske, nemaju ni kvaliteta ni snage da se bore za vrh. Opstanak u društvu najboljih biće prioritetan zadatak.

Za kraj samo da napomenemo da je važno i da takmičenje protekne u sportskom duhu, da ima što manje sumnjivih rezultata, da sudije, bez obzira na nacionalnu pripadnost i seksualne orijentacije, što poštenije obave svoj posao, a da navijači, bez baklji i ostale pirotehnike, derući samo svoja grla i dlanove, kako su to istakli navijači Želje na gostovanju u Plzenu, sportskim bodrenjem podrže svoje ljubimce.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close