Počeli radovi na Zeničkoj zaobilaznici Koridora 5c

Predstavnici Javnog preduzeća Autoceste FBiH danas su na prigodan način obilježili početak radova na novom investicionom ciklusu izgradnje autoceste na koridoru 5-C, uvođenjem u gradilište izvođača radova koji će raditi na poddionci autoputa „Zenica jug – Zenica sjever”, dužine oko tri kilometra.

(Fena)

Posao za izvođenje radova na ovoj poddionici, kao i nadzor nad izgradnjom autoceste na spomenutoj dionici, pripao je domaćim kompanijama Hering Široki Brijeg” i Divel Sarajevo, koje su izabrane tokom tendereske procedure. Rok za izgradnju ove veoma zahtjevne poddionice je 30 mjeseci, a na njoj se nalaze objekti dva vijadukta Perin Han i Klopče, te most Drivuša, čija će gradnja koštati oko 33 miliona eura –  za izvođenje radova, i dva miliona za poslove nadzora.

U prisustvu zvanica i predstavnika medijskih kuća izvođače radova su pozdravili direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ambasador Kuvajta u BiH Nasser Riden Thamer Almotairi i direktori ‘Heringa’ Ladislav Bevanda i  ‘Divela’ Elmedin Voloder.

Po riječima izvođača radova na gradnji poddionice kod Zenice biti će angažovano više od  200 radnika, kojima će u nekim fazama gradnje pomagati lokalni podizvođači radova.

– Danas prisustvujemo početku realizacije onoga što smo najavili, da je plan u naredne četiri godine dalja izgradnja ceste na koridoru 5-C. Koristim se prilikom da čestitam Autocestama, Heringu i Divelu što su, kao domaće kompanije, dobile ovaj posao na međunarodnom tenderu. Na ovakav način su pokazali da je bila opravdana politika Vlade, ministarstva i Autocesta kada smo nakon propasti SCT-a insistirali na snižavanju uslova i insistiralali na tome da u ugovor ugradimo klauzule, koje su nam omogućile nakon propasti Primorja, da naše kompanije preuzmu posao i steknu reference na osnovu kojih mogu učestvovati na ovakvim tenderima i dobijati poslove. Koliko je god važno da se dalje gradi autocesta isto toliko je bitno da to rade domaće kompanije – kazao je premijer Nermin Nikšić.

JP Autoceste FBiH početkom gradnje ove poddionice započinju izgradnju Zeničke zaobilaznice i nastavak izgradnje autoceste prema sjeveru Bosne i Hercegovine.

Kako je najavio direktor Ensad Karić početkom naredne godine slijedi nastavak izgradnje autoceste do Donje Gračanice, a za završetak Zeničke zaobilaznice završen je otkup zemljišta i procedura osiguranja sredstava za izgradnju, tako da će se u novom investicionom ciklusu graditi dodatnih 80 kilometara autoceste A-1.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close