Počela kampanja “Poslanikovo naslijeđe”

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u BiH i Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” zvanično su započeli kampanju “Poslanikovo naslijeđe” koja će od oktobra do decembra 2013. godine biti realizirana na prostoru tri medžlisa: Odžak, Bosanska Gradiška i Žepče.

Cilj ove kampanje je odaslati poruku javnosti o univerzalnim vrijednostima ljubavi, samilosti, poštovanja, suživota i činjenja dobra ljudima koje je u naslijeđe čovječanstvu ostavio Poslanik Muhammed, a.s. kroz društveno korisne projekte koje će inicirati i provesti imami i džemati u medžlisima širom BiH.

U fokusu ovogodišnje kampanje bit će realizacija projekata koji pomažu zdravstveno ugroženim kategorijama stanovništva, čime će se skrenuti pažnja javnosti na to da je jedan od glavnih emaneta Poslanikovog naslijeđa briga za čovjeka.

Nakon konkursa za prijavu društveno korisnih projektnih ideja koji je od jula do oktobra 2013. bio otvoren za sve medžlise, imame i džemate u BiH odabrana su tri projekta koji na najbolji način oslikavaju duh kampanje:

KAP DOBRA ZA RIJEKU ZDRAVLJA, projekt Medžlisa Odžak namijenjen korisnicima usluga Centra za dijalizu Odžak. U okviru ovog projekta organizirat će se prijeko potrebna sanacija aparata za reverznu osmozu. Ovaj projekt sponzorski su podržali i privrednici s područja općine Odžak te Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Posavskog kantona. Koordinator projekta za ovo područje je Fahrudin ef. Mujanović.

ZA ZDRAVLJE ZAJEDNO, projekt Medžlisa Žepče namijenjen dijabetičarima s područja općine Žepče. U okviru ovog projekta, u saradnji s Udruženjem dijabetičara „Cuker“, Domom zdravlja Žepče i prim. dr. Dianom Štimjanin-Koldžo iz Kantonalne bolnice Zenica bit će organizirana edukacija za dijabetičare, njihove porodice i zainteresirane građane na tri lokacije: Perkovići, Željezno polje i Žepče. U okviru edukacije članovima Udruženja „Cuker“ i drugim korisnicima bit će podijeljeni i prigodni pokloni za prevenciju i praćenje dijabetesa (aparati za mjerenje glukoze, test trakice i medicinske čarape). Ovaj projekt sponzorski su podržale i kompanije Intermedical Sarajevo i GLOBIH Sarajevo. Koordinatori projekta za ovo područje su Izet ef. Efendić i Irdin ef. Tutnjić.

DAJMO IM ZDRAV OSMJEH, projekt Medžlisa Bosanska Gradiška namijenjen učenicima prvih razreda općine Bosanska Gradiška. U okviru ovog projekta bit će organizirana edukacija o oralnom zdravlju za sve prvačiće na području općine, obavljen stomatološki pregled, formiran stomataloški karton te izvršena potrebna sanacija. U okviru ove akcije učenicima prvih razreda bit će podijeljeni i prigodni pokloni. Koordinator projekta za ovo područje je Zejnil ef. Latifović.

rijaset.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close