-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

Počela kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”

U Pozorištu mladih u Sarajevu večeras je počela kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” koju provodi UN Women

Kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” globalno je prepoznatljiva godišnja kampanja koja počinje na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra i traje do 10. decembra, kada se obilježava Dan ljudskih prava. Cilj kampanje je podići svijest i potaknuti djelovanje za prevenciju i uklanjanje nasilja nad ženama i djevojčicama širom svijeta.

Kampanja je počela izvedbom predstave “Perzeide” koja adresira nasilje nad ženama i patrijarhat u kojem savremena žena i dalje živi.

Sara Lindegren, otpravnica poslova Ambasade Švedske u Sarajevu izjavila je da je njena država snažno opredjeljena za borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama na globalnom nivou.

“Ovdje smo kako bismo podržali za ‘16 dana aktivizma’. Također smo ovdje kako bismo pokazali podršku za žene i djevojčice koje su postale žrtve nasilja. Nikad ne smijemo zaboraviti imena i lica bilo koje djevojčice ili žene koja je pretrpjela rodno zasnovano nasilje. Večeras posebno se podsjećamo i mislimo na tragične slučajeve femicida u BiH koji su se desili ove godine”, kazala je Lindegren.

Odala je priznanje svima koji svakodnevno rade na izgradnji lokalnog kapaciteta, promjeni stereotipičnih normi i ponašanja i pružaju brigu žrtvama.

“Švedskoj je jako drago što vidi određen napredak kada je riječ o borbi protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH, koja su postignuta kroz jačanje zakonskog okvira, politika i angažmana na različitim institucionalnim nivoima kao i povećanja iz budžeta. Ali potrebno je uložiti još više kako bi se pomoglo preživjelima”, kazala je.

Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women u BiH kazala da večeras u Sarajevu, kao i širom svijeta otvaraju kampanju “16 dana aktivizma”, čiji je fokus borba protiv rodno zasnovanog nasilja.

“UN Women uz velikodušnu podršku Vlade Švedske i u partnerstvu s raznim organizacijama, posebno želim istaći Agenciju za rodnu ravnopravnost, već dugo rade na rješavanju pitanja nasilja nad ženama i djevojčicama u BiH. Uprkos ovim naporima, izazov nasilja nad ženama i djevojčicama je i dalje prisutan. Potrebno je produbiti napore, neopodno je djelovati dugoročno i na sistematski način. Na globalnom nivou jedna od tri žene su žrtve nasilja, a u BiH je jedna od dvije, što znači da je taj procenat mnogo veći. Stoga je potrebno ulagati više i to činiti na sistematski i dugoročan način”, kazala je Bishop.

Podsjetila je da je od početka godine u BiH ubijeno šest žena što jasno ukazuje na to da je potrebno uložiti puno više kako bi se spriječilo nasilje.

Potrebno je uložiti više u sprječavanje nasilja na način da se mijenjaju diskriminatorne norme i stavovi koji su još uvijek vrlo prisutni jer je to jedini način da se spiječi nasilje”, dodala je.

Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH, rekla je da je ova godina bila veoma teška u BiH, zbog niza brutalnih ubistava žena.

“Neophodno je da pristupimo sistematskom rješavanju ovog pitanja, od policije, preko zdravstva, centara za socijalni rad, tužiteljstva, da bismo na adekvatan način, primijenili preporuke koje su ujedno i prevencija za femicid. Veoma je važan sistematski pristup, mi ćemo u narednom periodu pokrenuti veliki zajednički projekat sa UN agencijama i sa svim institucijama za sistematsko rješavanje ovog pitanja u smislu prevencije, zaštite i gonjenja počinilaca”, rekla je Filipović-Hadžiabdić.

U svijetu je 25. novembar proglašen Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i potrebno ga je obilježiti tako da se osude svi oblici rodno zasnovanog nasilja, od nasilja u porodici, silovanja, seksualnog uznemiravanja, do nasilja počinjenog od strane države, uključujući i torturu i zlostavljanje žena političkih zatvorenica jer predstavljaju kršenje ljudskih prava.

Kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ treba da dovede u fokus svog rada okvir ljudskih prava i koristi ga kako bi osigurala da državni i nedržavni akteri pokažu odgovornost za nasilje nad ženama, prenosi Anadolija.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close