BiHPolitika

Počela je hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH: SNSD se (ipak) vratio u klupe

Na predloženom dnevnom redu je i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH

Počela je hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH na kojoj će poslanici razmatrati set zakona koji se odnosi na akcize, a koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH i uputilo ga u parlamentarnu proceduru uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku. Sjednici prisustvuju i tri poslanika SNSD-a Dušanka Majkić, Staša Košarac i Lazar Prodanović.

Na predloženom dnevnom redu je zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH je prošle sedmice, većinom glasova, utvrdilo prijedloge tih zakona. Njihovim usvajanjem bilo bi osigurano dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta, čime se omogućava aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom te nastavak aranžmana s MMF-om. Međutim, ovaj set zakona nije naišao na podršku ministara iz Saveza za promjene, jer je ministar Mirko Šarović insistirao na uvođenju plavog dizela.

Poslanici bi trebali razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа BiH, također razmatra po hitnom postupku.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close