Počast žrtvama Prvog svjetskog rata

Lideri EU-a sastali su se na samitu na kojem će glavna tema biti izbor novog predsjednika Evropske komisije. U belgijskom Ypresu je priređena svečanost obilježavanja 100. obljetnice od početka Prvog svjetskog rata.

(DW.DE)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i šefovi ostalih 27 zemalja članica Evropske unije zajedno su posjetili muzej u poljima Flandrije i ispred memorijalnog spomenika “Menin Gate” odali počast stradalim vojicima. Na ploči memorijalnog spomenika ugravirano je 55.000 imena nestalih vojnika britanskog Commonwealtha – među njima je i ime jednog rođaka britanskog premijera Davida Camerona. Tamo su šefovi država i vlada minutom šutnje odali počast žrtvama Prvog svjetskog rata. Riječ je o 17 miliona stradalih u periodu od 1914-1918.

Stotine hiljada mrtvih

Region oko Yperna na sjeverozapadu Belgije posebno simbolizira strahote Prvog svjetskog rata. U Flandriji su njemačke trupe 1915. po prvi put upotrijebile otrovni plin.

David Cameron i Angela Merkel u belgijskom Ypresu

U borbama je stradalo stotine hiljada britanskih i njemačkih vojnika. Mnogi leševi potonuli su u muljevima flandrijskih polja. Njihova tijela nikada nisu identificirana niti zvanično pokopana.

28. juna 1914. je smrtonsni atentat na austrijskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu doveo do izbijanja Prvog svjetskog rata. Mjesec dana kasnije je Austro-Ugarska Srbiji objavila rat. S obzirom na tadašnja savezništva, u rat su ušle Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Rusija. Tek nakon četiri godine, 11. novembra 1918. rat je završen porazom Njemačke i Austrije.

“Besmisleno, beskrajno, nemilosrdno”

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy je tokom ceremonije pronašao nadahnute riječi: “Tog prelijepog ljeta ljudi u Evropi više nisu imali predožbu o tome šta znači sveobuhvatan rat”, rekao je ovaj političar porijeklom iz Flandrije. Na kraju su milioni, i to na svim stranama, izgubili živote: “Eksplozije, plin, smrad, strah, beskraj, nemilosrđe.” Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila: “Mislim da nam to još jednom pokazuje u kakvom dobrom vremenu sada živimo, postojanjem Evropske unije i zbog toga što smo naučili iz historije.”

Odluka o predsjedniku Evropske komisije

Očekuje se da će čelnici EU na samitu u petak (27.6.) donijeti odluku o predsjedniku Evropske komisije. Evropski socijalisti su, prema izjavama nekih od vođa zemalja EU, pristali na to da na mjesto predsjednika Evropske komisije bude izabran kandidat stranaka desnice, Luksemburžanin Jean-Claude Juncker, koji će morati da uvaži zahtjeve socijalista da se snažnim investicijama, uz “stezanje kaiša”, pokrenu proizvodnja i otvaranje radnih mjesta u cijeloj EU.

Imenovanju Jean-Claude Junckera za predsjednika Evropske komisije se posebno protive Velika Britanija i Mađarska

Izboru Junckera se, uz mađarskog premijera Viktora Orbana, još uvijek ozbiljno protivi jedino britanski premijer David Cameron, ističući britanski stav da je Juncker “previše federalno nastrojen” kad je riječ o budućem razvoju EU. London ne želii jačanje političke Evrope, već prvenstveno da EU bude veliko slobodno tržište.

Danas će lideri EU potpisati sporazum o pridruživanju s Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom, a očekuje se i da potvrde odluku šefova diplomatija EU da se Albaniji dodijeli status kandidata za članstvo.

  • Datum 27.06.2014
  • Autor Belma Šestić / dpa, afp,epd
  • Urednik Svetozar Savić
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close