Pobjednički biznis plan studenti IUS-a predstavit će na Sarajevo Business Forumu

Edvin  Sinanagić (21) iz Zavidovića i Haris Kvrgić (19) iz Sanskog Mosta, studenti treće, odnosno prve godine Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka Internacionalnog univerzitetu Sarajevu (IUS), dobitnici su prve nagrade IUS LEC Business plan takmičenja održanog u srijedu, 22. aprila 2015. godine. Takmičenje je organizirao Centar za poduzetništvo i upravljanje Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (LEC) IUS-a u kordinaciji s BBI bankom, a za najbolji biznis plan takmičili su se studenti IUS-a.

Pobjednički dvojac će, također, osim novčane nagrade u iznosu od 300 eura svoj biznis plan prezentirati 13. i 14. maja na Sarajevo Busines Forumu, međunarodnoj investicijskoj konferenciji koju već šesti put u glavnom gradu BiH organizira BBI banka.

Sinanagić i Kvrgić došli su na ideju da razrade plan za proizvodnju štapića za uši nakon što su u supermarketima primijetili da nema domaćeg proizvođača ovog artikla.

„Sretni smo zbog osvojenog priznanja, a naročito jer ćemo imati priliku predstaviti se poslovnim ljudima iz regiona i svijeta. Na ovaj način željeli smo da promoviramo domaće proizvođače. Kada smo razmišljali šta proizvoditi, shvatili smo da ne bi trebalo biti teško napraviti nešto tako jednostavno – štapić i malo vate, a nemamo domaćeg proizvođača“, kaže Edvin, dodajući da nema tremu što će nastupiti pred tako značajnim skupom.

Drugo mjesto i nagrada od 200 eura pripalo je Ivanu Šafradinu i Alenu Mahmutoviću koji su pripremili biznis plan za plantažu malina, dok su trećeplasirane Emma Knezović i Selma Hrnjić, koje su ponudile biznis plan za pokretanje fabrike za recikliranje otpada, dobile nagradu od 100 eura.

U žiriju koji je birao najbolje radove, osim profesora s IUS-a, bili su i dekan i rektor ovog univerziteta, te predstavnici BBI banke. Treba primijetiti da su svi prijavljeni radovi koji su tretirali i od ranije poznate biznise, sadržavali u sebi originalne ideje i inovativan pristup poduzetništvu.

(Na slici: Haris Kvrgić, Azra Čolić (BBI), prof. dr. Yücel Oğurlu, rektor IUS-a i Edvin Sinanagić)
seebiz.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close