BiHPolitika

Po neustavnoj Uredbi donesene 252 odluke!

Stručnjaci traže reakciju PFBiH: Po neustavnoj Uredbi donesene 252 odluke!

Lidiji Bradari upućeno je otvoreno pismo u kojem sturčnjaci iz Udruženja dioničara, akcionara i udjeličara (UDAU BiH) u kojem traže njenu reakciju kao predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH, piše novinska agencija Patria.

– Cijeneći i prepoznajući Vaš rad, zatim posebno zalaganje za poštivanjem Ustava i odluka Ustavnog suda Federacije BiH, ponovno Vam se javno obraćamo kako bismo Vas podsjetili kako je Odluka Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine kojom se Vladina Uredba o načinu imenovanja čelnih ljudi u javnim poduzećima proglašava neustavnom objavljena 16. marta 2016. godine u Službenom listu Federacije BiH, skoro dva mjeseca nakon Presude – kažu dioničari.

Dalje navode da Bradara treba biti svjesna kako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine po ovoj neustavnoj Uredbi razriješila i imenovala brojne uprave javnih poduzeća u Federaciji, te kako su trenutno na čelu većine javnih poduzeća neustavne, odnosno ništavan rad uprave.

– Nadamo se da ćete kao predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH tražiti od Vlade Federacije BiH da žurno implementira nedavno objavljenu Odluku Ustavnog suda kojom je utvrdila kako je „Uredba o vršenju ovlasti u gospodarskim društvima sa sudjelovanjem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH“, neustavna – navode dalje.

Ovo Udruženje već je ranije u svojim prijašnjim otvorenim pismima upozorili kako je Vlada Federacije BiH u kojoj participiraju i ministri iz HDZ BIH temeljem ove neustavne Uredbe provela niz (252 odluke) neustavnih, nezakonitih imenovanja i razrješenja u javnim kompanijama.

– Ovim putem Vas javno pozivamo da kao predsjedateljica Doma naroda Parlamenta F BiH poduzmete odgovarajuće radnje iz svoje nadležnosti kako bi se Odluka Ustavnog suda provela i time osigurao pravni poredak u Federaciji.

Također vjerujemo kako ste svjesni štete koju Federacija BiH trpi neprovođenjem odluka Ustavnog suda i svoje obveze da u sprječavanju istog poduzmete potrebne radnje – navode stručnjaci iz Udruženja.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close