Ostali sportoviSport

Plivačica Nejla Karić oborila nova tri državna rekorda na mitingu u Rijeci

Četrnaestogodišnja Nejla Karić je jedna od najtalentovanijih bosanskohercegovačkih plivačica.

Nejla je 9. septembra 2001. godine i članica je Gradskog kluba vodenih sportova Sarajevo.

U 2015. godini je nastupala za mlađu juniorsku plivačku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

U aprilu je učestvovala na četveromeču nacija (Slovenija-Hrvatska-Srbija-BiH) i oborila dva državna rekorda na 800m slobodno u kategoriji mlađih juniorki i 1500m slobodno u apsolutnoj kategoriji.

U junu je nastupala na Mediteranskim igrama u Grčkoj i ostvarila značajne rezultate, a u decembru je nastupala na Centralnoevropskom juniorskom prvenstvu u Mađarskoj, gdje u olimpijskom bazenu pliva šest disciplina i obara pet državnih rekorda BiH.

U istom mjesecu nastupa na Otvorenom prvenstvu Crne Gore u 25-metarskim bazenima, gdje postiže značajne rezultate. Na 800m slobodno obara novi mlađi juniorski, juniorski i seniorski rekord BiH. Na 400m slobodno obara mlađi juniorski i juniorski rekord BiH, te takmičenje zavšava sa najboljim isplivanim rezultatom kompletnog prvenstva sa 712 bodova, šest zlatnih medalja i peharom za najuspješniju plivačicu u ženskoj kategoriji.

Na državnom prvenstvu BiH je postala četverostruki prvak u disciplinama 100, 200, 400 i 800m slobodno i viceprvak države u disciplinama 100 i 200m delfin. Ljetno državno prvenstvo je završila kao peterostruka prvakinja BiH.

I u 2016. godinu Nejla je krenula s uspjesima. Ovog vikenda, 13. i 14. februara, na Međunarodnom plivačkom mitingu “Victoria-Primorje 2016” u Rijeci je na 50-metarskom bazenu, gdje je učestvovalo 508 takmičara iz deset zemalja (Italijam Slovenija, Slovačka, Mađarska, Bjelorusija, Moldavija, Velika Britanija, UAE, Hrvatska i BiH) oborila juniorski i seniorski rekord BiH na utrci 800m slobodno s vremenom 9:09.00, te juniorski rekord BiH na utrci 400m slobodno u vremenu 4:27.84.

Pored njenog zalaganja i predanosti plivanju, najveće zasluge pripadaju njenom treneru Igoru Bilasu.

Pored uspješne plivačke karijere, Nejla Karić je učenica 9. razreda OŠ “Nafija Sarajlić”, a od prvog do devetog razreda je odlična učenica sa prosjekom 5,0 i primjernim vladanjem.

Piše: E. B./Klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close