PolitikaSvijet

Pledoaje za Europu

Možda je najbolje da pobjegnete, da pogledate Europu izvana, i počnite ju ponovno voljeti. Vratite se i učinite ju boljom

Autor: Andre Wilkens THE EUROPEAN

Optimističan sam što se tiče Europe, ili rekli bi, odlučio sam biti optimističan. U teškim vremenima biti pesimističan je mainstream, dosadno je, jer to može svatko. Europa je u krizi i lako joj se pripisuje ‘ukidanje’.

Prije 25 godina sam iz friško ujedinjene Njemačke pobjegao, u Ladi, prvo u Bruxelles, zatim u London, pa u Torino te u Ženevu. Prije 6 godina sam se ponovno vratio u Berlin.

Europa je bila bezgranično cool, uzbudljiva, puna nade. Sve je išlo naprijed, događalo se nešto povijesno. Čak je i Europska zastava bila drugačija, minimalistički lijepa u usporedbi sa svim tim vodoravnim i uspravnim nacionalnim trobojnicama ujedinjenja.

Europa je izvanredno funkcionirala, južna Europa je doživjela bum, istočna Europa je nakon raspada Istočnog bloka u Europi zadobila perspektivu. Rusija je bila zaokupljena sobom. Njemačka je nakon euforije ujedinjenja doživjela svoj blues, te je od ekonomistice Europe proglašena bolesnicom. Nijemci su morali uložiti veliki napor da ne budu otpisani od novih europskih tigrova. Uspjeli su u tome. Njemačka je sada u boomu, a drugi moraju naporno raditi. Izgleda da se isplati biti anticiklonalan.

Europa je u krizi. Ona je počela 2006. odbijanjem EU ustava u Francuskoj i Nizozemskoj. Zatim su došli Lehmann Brothers, Europska dužnička kriza, Rusko zauzimanje Krima, izbjeglički val i terorizam u Parizu. A u pozadini drma klimatska kriza. Već mi je teško popamtiti sve krize, a tko zna što sutra tek dolazi. Europa je postala konglomerat kriza.

I sada samo tako pobjeći jer je u nekoć tako ugodnoj Europi postalo neugodno? Jer desni i lijevi populisti misle da je došao njihov čas. Jer dolaze milijuni izbjeglica. Jer teroristi šire strah. Pa čovječe, to je prejednostavno.

Odseliti? Ne, hvala.

Pobjeći u Trump-Land? U bez-dahnu Kinu? U Australiju koja prima samo unovčive, isplative strance. Ostaje Kanada. Možda bi oni trebali pokušati i vratiti pogled na Europu. I drugdje je sranje, reklo bi se u Ruhrgebiet-u. Ili drukčije, s malo perspektive još uvijek bi se mogla vidjeti bogata Europa, s visokom životnom kvalitetom, odličnom arhitekturom, mnogo odmora, dobre hrane, caffea, svjetskom Ligom prvaka, i mnogo drugoga.

Stoga, možda je najbolje da pobjegnete, da pogledate Europu izvana, i počnite ju ponovno voljeti. Vratite se i učinite ju boljom. Ne samo tehnologijom, ali i njome. Izgradite besplatni europski zdravstveni sistem za sve, izgradite obrazovni sistem koji svima nudi šansu, Eurovision Song Contest koji neće samo nagrađivati pop muziku na engleskom.

Mnogo je posla. I drugdje je tako. Stoga, zašto bježati kada se i ovdje može popravljati svijet?

S njemačkog preveo: Darko Pejanović
Prometej.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close