BiHPolitika

Pitanje popisa od naročite hitnosti u kontekstu Reformske agende

Popis stanovništva i domaćinstava treba biti finaliziran i rezultati objavljeni bez  odgađanja, ponovo su danas upozorili iz Delegacije Evropske unije u BiH.

U međuvremenu je u BiH doputovao predstavnik Eurostata Pieter Everaers, koji po najavama ima zakazanu posjetu Agenciji za statistiku BiH, odnosno susrete s direktorom i zamjenicima direktora da bi razgovarali o stanju aktivnosti na popisu i o razvoju zvanične bh. statistike.

“Metodološka pitanja, kao što je, konkretno, određivanje statusa prebivališta, zahtijevaju brze odluke u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva i preporukama Međunarodne posmatračke misije (IMO). Daljnji napori trebaju biti uloženi od  bh. vlasti radi postizanja konsenzusa između statističkih agencija”, rekla je Feni glasnogovornica Delegacije EU Jamila Milović-Halilović.

Ističe da su preporuke IMO-a dostupne na stranici www.popis2013.ba.

“Ove preporuke su rezultat više od 20 posjeta IMO-a Bosni i Hercegovini. Evropska komisija pridaje presudnu važnost popisu stanovništva u BiH, koji je važan ne samo u kontekstu procesa evropskih integracija već je i ključan za obavljanje ekonomskog i socijalnog planiranja. Ovo pitanje je od naročite hitnosti u kontekstu Reformske agende”, poručuje Milović-Halilović.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close