Pismo šefa Misije OSCE-a u BiH ambasadora Fletcher M. Burtona Načelnici Amri Babić

Poštovana gđo/gđice. Babić,

Dana 8. marta 1857. godine, žene Njujorških fabrika tekstila organizovale su protest zbog nehumanih uslova rada kao i malih plata. Dvije godine nakon toga, ponovo u martu, one su oformile svoj prvi radnički sindikat ne bi li ostvarile osnovna prava na radnom mjestu. U decembru 1977. Godine, Generalna skupština UN-a je usvojila rezoluciju kojom se 8. mart proglašava Međunarodnim danom žena (MDŽ). Od tada, MDŽ je postao prilika kada se ne samo odaju počasti i slave dostignuća žena širom svijeta, već se daje osvrt i na postojeće izazove i prepreke na putu stvaranja potpune jednakosti.

MDŽ je takođe i dan kada se slave sopstveni podvizi i daje podstrek za nastavak borbe za ravnopravnu zastupljenost žena i muškaraca u javnom i političkom životu, a koja je temelj istinske demokratije. „Inspirisanje promjena“ je globalna tema za MDŽ u 2014. godini, i upravo je to ono što Vi činite u modernom političkom životu Bosne i Hercegovine. Ne samo da dokazujete svoj profesionalizam i sposobnosti, već pokazujete i da ste kadri da zastupate građane ove zemlje onoliko koliko i muškarci, pri tome inspirišući druge da se vode Vašim primjerom. U toku 2013. godine:

  • BiH je završila i usvojila svoj drugi Gender akcioni plan za period 2013 – 2017, u kom su naglašene prioritetne oblasti za djelovanje;
  • BiH je postala šesta zemlja članica Savjeta Evrope koja je ratifikovala Istanbulsku konvenciju;

  • Po prvi put u modernoj istoriji BiH, jedna žena je izabrana na mjesto premijera;

  • Parlament Federacije BiH osnovao je Klub žena poslanika; prvu višepartijsku grupu koju čine žene;

  • Skupština Brčko Distrikta je podržala oformljenje Komiteta za jednakost polova;

  • Na lokalnom nivou, brojne su opštine razvile i implementirale gender akcione planove;

  • U skladu sa novom Instrukcijom o organizovanju izbora po mjesnim zajednicama u RS-u, zastupljenost žena u savjetima mjesnih zajednica, u opštinama u kojima su se izbori održali, je porasla u prosjeku za 16,4% (u odnosu na prethodnu cifru od 0-5%).

Pored toga, za Opšte izbore 2010 kandidovalo se 3.035 žena, što je 36,82% od ukupnog broja, dok se na kandidatskim listama na Izborima 2012. godine našlo 10.759 žena, što je 35,5% od ukupnog broja kandidata. Nažalost, broj žena izabranih na izborima je i dalje nezanemarljivo mali u cijeloj zemlji.

Zahvaljujem Vam se na predanosti, liderstvu i posvećenosti i budite sigurni da je Misija uz Vas. Jednakost polova je osnovni element opšte bezbjednosti, a naša predanost jednakoj zastupljenosti žena i muškaraca u svim sferama života je jača nego ikad.

S poštovanjem,

Fletcher M. Burton

Ambasador

Šef Misije

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close