NogometSport

Piši ti šta hoćeš, sve je namješteno!

U predugačkoj zimskoj pauzi, onoj premijerligaškoj, uvjeravao me jedan dužnosnik Nogometnog saveza („ime poznato redakciji“) da nema nikakvih šansi da Čelik ispadne u niži rang, piše Mladen Bošnjak za Sportske.ba.

Savez je, tvrdio je dobro upućeni čimbenik, dužan gradu Zenici na neki način uzvratiti toliko gostoprimstvo reprezentaciji, tamo je i trening kamp izabrane vrste, tamo je tradicija…

Ispast će, uz Olimpic, Metalleghe! Šta će klub bez grada, stadiona, navijača… Najbolje ga se riješiti odmah, prve sezone u elitnom razredu. Ja sam, ipak, bio uvjerenja da se Čelik ne može spasiti. Moj sugovornik bi uzvraćao: Ne budi lud… Razvoj događaja dobro mu ide u prilog, samo mi neki dan reče da se ne može načuditi kako je Vitez sebi dopustio da dođe u ovako nezgodnu situaciju. I onda našao lakonski odgovor: Škripi s parama!

Razmišljajući tako o završnici Premijer lige pada mi na pamet izjava Ivana Buljana prvoga dana nakon što je iz Hajduka prešao u, tada jedan od najboljih europskih klubova, hamburški HSV. Dakle, proslavljeni Iko je, otprilike, izjavio njemačkim medijima da je Jugoslavija eldorado za namještanje utakmica i da je to gotovo normalna pojava. Digla se prašina u režimskim medijima bivše države, ali brzo se slegla jer svi smo znali da je u nogometu, i ne samo njemu, sve unaprijed izrežirano.

Danas je taj eldorado, čini se, Bosna i Hercegovina. Nogomet u njoj se igra zbog sudaca, delegata, kontrolora, kojih ima tek malo manje nego nogometaša. Stoga je posve izvjesno, a dužnosnik NS BiH me uvjerava, da je svako prvenstvo namješteno, da svaka sezona obiluje dogovorenim rezultatima (onim mazlumskim deal-om 3 za 3) da je sport i viteška igra pusta iluzija koja se još dugi niz godina ovdje neće udomaćiti.

A baš me ta pusta iluzija držala u nadi da stvari idu nabolje, da ćemo popraviti tu prokletu infrastrukturu, da će gledatelji hrliti na komforne stadione, da će se igrati pošteno, da ćemo konačno proći u skupinu europske lige. Držala me iluzija…, ali razbi mi je čovjek iz samog središta mraka, informiran i verziran, dobro (pre)plaćen i uvezan. Sve je, kaže, namješteno.

A ja se ponadao…

 

Mladen Bošnjak / Sportske.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close