Philip Riker: Dejtonski sporazum nije kriv za sadašnju situaciju u BiH

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Philip Riker rekao je da Dejtonski sporazum nije kriv za sadašnju situaciju u BiH, te da je na domaćim političarima da povedu zemlju ka EU i evroatlantskim integracijama.

(SRNA)

“Dejton nije problem za BiH, već opravdanje za političare”, istakao je Riker na brifingu u New Yorku i izrazio razočarenje političarima u BiH jer “gledaju samo svoje uske interese”.

Govoreći o regionu Balkana, Riker je ocijenio da je taj region postigao značajan napredak u posljednjih godinu dana, jer su tamošnje vlasti napustile raniju politiku, te postale realnije i spremnije da donose teške odluke.

Riker, koji je visoki zvaničnik SAD zadužen za Balkan, pohvalio je vlasti u Beogradu i Prištini na postignutim dogovorima u Bruxellesu i dodao da SAD ostaju posvećene podršci evropskim integracijama za sve zemlje regiona, prenose beogradski mediji.

On je ocijenio da je sada ključna implementacija briselskog sporazuma, da to može biti i najteži dio u pregovorima Beograda i Prištine, ali da će to “voditi ka boljim ekonomskim mogućnostima i boljem životu stanovnika”.

Ističući značaj lokanih izbora na Kosovu, koji će biti održani 3. novembra, Riker je rekao da je sada najvažnije ohrabriti ljude da učestvuju na tim izborima.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close