Petnaest godina od ubistva Joze Leutara

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je u Sarajevu na spomen-obilježju u Ali-pašinoj ulici obilježena 15. godišnjica od smrti zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Joze Leutara.

FENA

Vijence i cvijeće su položili članovi porodice ubijenog Leutara, pripadnici Federalne uprave policije, Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Sarajevo te članovi Hrvatskog narodnog saveza.

Doministar Jozo Leutar stradao je 16. marta 1999. godine usljed djelovanja eksplozivne naprave postavljene u njegovom službenom automobilu. Leutar je preminuo 12 dana kasnije u Kliničko-bolničkom centru u Sarajevu.

U slučaju njegova ubistva vođen je proces protiv šestorice optuženih, međutim uslijed nedostatka dokaza niko nije osuđen.

Sin ubijenog zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Ivica Leutar kazao je danas novinarima da se porodica već 15 godina bori s institucijama i pokušava srušiti kriminalnu “hobotnicu” koja sprječava istragu.

– Borimo se i nadamo se da će biti nekog pomaka te pozivam sve ljude koji nešto znaju da doprinesu otkrivanju istine jer nam neće biti bolje dok se ubice ne zatvore – naglasio je Leutar.

Sestra pokojnog Leutara Mara Jozić kazala je novinarima da državne institucije ništa ne čine u rasvjetljavanju okolnosti ovog čina.

– Vlast je prolazna, ali jedni druge štite. Da postoji volja, za 15 godina nešto bi bilo učinjeno. Vjerovatno treba proći jedna generacija jer će se valjda onda neko zapitati zašto je ovaj spomenik tu. Nadam se da će nekada pravda biti zadovoljena – istaknula je.

Vijenci na spomen obilježje u Ali-pašinoj ulici položeni su jutros, u vrijeme kad se atentat na Leutara i dogodio.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close